Gå til sidens hovedinnhold

Tårer for Børsen

- Nå har de ødelagt den fineste institusjonen i hele Bergen, sier Helge-Morten Herland, som i dag møtte stengte dører på ærverdige Børs Café.

(iBergen.no) :Den 113 år gamle brune puben i Kløverhusets underetasje ble stengt mandag morgen, på ordre fra Namsmannen i Bergen. Utestedet har gjennom disse årene opparbeidet seg en unik posisjon i bergensernes hjerter, på godt og vondt, og er også udødeliggjort av Jo Nesbø i Di Derre-låten som bærer kaféens navn.

- Jeg kan bekrefte at vi stengte Børsen mandag morgen. Låsen i døren ble skiftet. Jeg vil ikke si noe om selskapet ble varslet på forhånd. Fravikelsen skjedde etter reglene, noe mer enn det vil jeg ikke si, detaljene er for partene, sier namnsfogd i Bergen Olav Valland til iBergen.no

Bestemt av Høyesterett
Torsdag ble det endelig avgjort at puben, som har holdt hus i Strandkaien 12 i 83 år, skulle ut av lokalene. En Høyesterettsavgjørelse ga eierne av Kløver Eiendom rett til å kaste ut leietakerne etter flere rettstvister. Fire dager etter kjennelsen, var puben satt på gaten.

- Et gedigent overgrep. Vi ble kastet ut uten forutgående varsel. Jeg klandrer ikke huseier, for de benytter seg jo bare av de lovlige mulighetene de har. Men jeg klandrer namnsfogden, fordi hovedregelen er at med mindre det er helt spesielle grunner til det, så skal man gi advarsel innen rimelig tid, sier en skuffet og trist Olav Jordal. Han er styreleder i Børs Café.

- Kan det bli aktuelt å påklage namsmannens avgjørelse?

- Nei, det har ingen hensikt å løpe etter ham. Det får oss uansett ikke tilbake inn i lokalene. Men jeg vil for hans egen del håpe at han ikke gjør ting på denne måten for ofte, sier Jordal.

Kastet ut vaskehjelp
Mandag morgen stilte representater fra namnsfogden på døren til puben. De 14 ansatte var ennå ikke kommet på jobb, og bare vaskehjelpen ble vitne til at døren fikk skiftet lås.

- Det er veldig beklagelig for de ansatte. Vi har et ansvar for at de ikke står uten penger i sommer. Også stamgjestene er fortvilet. Det er selvsagt veldig trist at atmosfæren forsvinner. Jeg har hørt at noen vil sette igang protestaksjoner, selv om jeg ikke tar det så alvorlig, sier Jordal.

- Jeg er helt sjokket. Jeg visste ikke at det var stengt. Det er helt bak mål hele greien. For de faste folkene som går her hver dag er det leit. Også for de ansatte som har jobbet her i åresvis og er glade i plassen. Det er nok vemodig for dem, sier stamgjest Helge-Morten Herland til iBergen.no.

- Enormt skuffet
Også familien Gjessing, som har drevet puben i flere generasjoner, tok stengingen med fortvilelse.

- De er enormt skuffet. De har nok ikke vært mentalt innstilt på at det kunne skje, men hele tiden håpet på en løsning. Noe slikt som dette kommer aldri beleilig og forventet, på samme måten som døden. Men Gjessing-familien har fortsatt krigerånden i seg og er forberedt på å drive videre i andre lokaler, hvis vi får det til, sier Jordal.

Hentet eiendeler
Tirsdag formiddag stilte familien utenfor sin tidligere arbeidsplass og kjente på den låste døren.

- Det er en skam at vi ikke fikk forvarsel fra namnsmannen. De kom i går morges og kastet brutalt ut vaskehjelpen, sier Ruth Gjessing til iBergen.no.

Etter å ha fått døren låst opp gikk familien inn og hentet private eiendeler.

- Dette er første gangen Børsen er stengt på 113 år. Det er veldig vemodig å være her og at det ender på denne måten, sier Emil Gjessing trist.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021