På 17. mai er det titusener av osloborgere som tar turen ned til sentrum for å se barnetoget og kongefamilien på slottsbalkongen. De aller fleste reiser kollektivt med Ruter.

Men selv om det er en festdag for hele landet, har altså Ruter sendt ut kontrollører for å ta snikerne.

- En standard billettkontroll
Fredrik Milde var på vei til 17. mai-frokost da han til sin store forbauselse ble tatt i billettkontroll.

- Det var en standard billettkontroll på 20-bussen som gikk klokken 09.35 fra Torshov til Majorstuen. Som regel så har det alltid vært hyggelig å reise kollektivt på 17. mai. Det har vært en inkluderende og hyggelig atmosfære, og det er pyntet med flagg, sier Fredrik Milde til Nettavisen.

Han reagerer på at Ruter velger å gjennomføre en billettkontroll på selveste nasjonaldagen.

- Man står allerede sammenklemt og det er topp stemning på bussen, men så bryter det en vekter inn for å sjekke billetten. Av alle dager så er det litt merkelig, sier Milde.

Fikk ikke aktivert billetten
Milde hadde en elektronisk billett, men fikk ikke aktivert den fordi bussen var full av feststemte mennesker i bunad, utstyrt med flagg og matfat.

- Den var ikke gyldig fordi jeg ikke hadde aktivert den. Jeg kom ikke fram til billettautomaten fordi bussen var full. Men det var min egen feil. Jeg kunne jo ha gått på foran, sier han.

Til tross for ugyldig billett valgte likevel kontrolløren å se gjennom fingrene.

- Jeg fikk heldigvis ikke bot. Han fyren var veldig sympatisk. Jeg kommenterte litt syrlig at det var en sympatisk dag å ha kontroll på. Han bar litt preg av dette og virket litt brydd, sier Milde.

- Vi har alltid kontroll på 17. mai
Nettavisen har vært i kontakt med Ruter, som mener det er helt normalt med billettkontroll på 17. mai.

- Vi har pleid å ha billettkontroll hver 17. mai, så det er ikke uvanlig, sier pressetalsperson i Ruter, Sofie Bruun, til Nettavisen.

- Men er det ikke litt spesielt å ha billettkontroll på selveste nasjonaldagen?

- Jo, men samtidig er det viktig at man har gyldig billett på alle dager. Det er en spesiell dag hvor det kan oppstå køer og sånt, så vi forsøker å gjennomføre dette så smooth som mulig, sier Bruun.

- Så man kan risikere å få en bot på selveste 17. mai?

- Hvis man ikke har gyldig billett. Man skal ha gyldig billett, også på 17. mai, sier hun.

Trengsel på bussene
Med fulle T-baner, busser og trikker på 17. mai, er det kanskje ikke alltid like lett å komme fram til automaten for å aktivere billetten. Ruter sier de tar hensyn til dette.

- Vi har forståelse for at det er trengsel på bussene, og det har vi også bedt kontrollørene om å ha, sier hun.

Bruun ønsker ikke å oppgi hvor mange kontrollører som er ute på 17. mai for å ta snikerne.

- Dette er ikke en varslet kontroll.

Uten gyldig billett må reisende ved billettkontroll betale gebyr etter følgende satser: kroner 750,- ved betaling på stedet, kroner 900,- ved fakturering og kroner 1500,- ved forfalskning.