Fra sykesengen forteller lederen for det nederlandske klatrelaget om tragedien som rammet klatrerne på K2.

De første klatrergruppene skal ha feilplassert tauene, slik at bestigningen for andre klatrere ble besværlig, melder TV 2 Nyhetene.

- Alt gikk bra frem til vi nådde Camp 4, etter det gikk alt galt, sier Rooijen.

- Mange timer
Den frostskadde nederlenderen sier han ble overrasket over at tauene var blitt feilplassert.

- Vi måtte flytte på tauene. Det tok mange timer og gjorde at mange ga opp og snudde, sier Rooijen fra sykesengen.

- Den største feilen vi gjorde var å prøve å gjøre en avtale, sier han sint til Reuters. Ansiktet hans er rødbrent av sterk sol der han ligger i sykesengen.

- Alle hadde hvert sitt ansvarsområde, og så var det noen som ikke gjorde det de hadde lovet, sier nederlenderen og gir et annet klatrelag skylden for å bare ha tatt med seg halvparten så mye tau som de skulle hatt.

- Vi kastet bort viktig tid på å kutte av tau lenger nede for å ta med opp, sier en bitter Rooijen.

- Gjør du en feil er du borte
Foreløpig er elleve klatrere bekreftet omkommet i katastrofen som rammet K2. En serbisk klatrer og en pakistansk bærer falt i døden på veien opp. Noen av klatrelaget skal ha nådd toppen i mørket.

Men den store katastrofen inntraff på vei ned. Et isskred raste ned i området kalt «flaskehalsen». Området ligger 350 meter nedenfor toppen og raset tok flere av klatrerne deriblant Rolf Bae med seg. Andre klatrere ble fanget over selve raset.

- Hvis du ikke kan gå ned må du komme deg opp. Så i en vanskelig situasjon tar du større risikoer, du klatrer tekniske vanskelige løyper og så gjør du en liten feil og så er du borte.

Panikkstemning
Det skal ha brutt ut panikk blant flere av klatrerne. Van Rooijen skrek til folk om at de måtte jobbe sammen, men mange skal ikke ha reagert og var bare fokusert på å redde seg selv.

- De tenkte på å bruke min oksygen og mitt tau. Alle sloss for seg selv og jeg forstår ikke hvorfor alle forlot hverandre.

- Jeg hadde ikke tid til å starte en diskusjon, det eneste jeg kunne gjøre var å komme meg nedover hvor man har mer oksygen og dermed større mulighet for å overleve.

Nådde ikke toppen
Ifølge Reuters og en rekke andre nettsider skal Rolf Bae, franskmannen Jean Lous Marie d’Aubarede og iren Gerard McDonnell ha nådd toppen, før de ble tatt av skredet.

Talsmann for klatreekspedisjonen til K2, Bjørn Sekkesæter tilbakeviser derimot at Rolf Bae nådde toppen.

- Jeg kan bekrefte at Rolf ikke nådde toppen av K2, sier Sekkesæter til Nettavisen.

- Det kan være at noen har trodd at de så Rolf fordi de så Cecilie, det er ikke lett å se forskjell på klatrerne når de har på seg store dundresser, luer og solbriller, sier han.