Gå til sidens hovedinnhold

Tause medier tjener voldtektsmann

Manglende medieomtale kan gjøre at en voldtektsdømt mann slipper fri fra varetekt. Politiet raser.

Gjentatte ganger tvang den 37 år gamle Oslo-mannen sin polske vaskehjelp til samleie, før han voldtok henne på det groveste i juni. I Oslo tingrett 20. oktober, tre måneder etter voldtekten, ble han dømt til 4 og et halvt års fengsel, et halvt år mer enn aktors påstand.

Han ble også dømt til å betale henne 120.000 kroner i oppreisning.

Nå kan det vise seg at mannen kan slippe fri fra varetekt på grunn av manglende medieomtalen i saken.

- Ikke omtalt
En uke etter at dommen falt, ble 37-åringen fremstilt i retten for videre varetektsfengsling.

- 37-åringen er dømt for grov voldtekt under skjerpende omstendigheter, men begjærer seg selv løslatt, opplyser politiadvokat Mette Haldorsen i Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Mannen har anket saken, og ønsker derfor å slippe varetektsfengsling frem til saken kommer opp i lagmannsretten 15. januar.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, var argumentet som ble brukt i retten for løslatelse, at det ikke vil vekke oppsikt og virke støtende på allmennheten fordi det er så få som kjenner dommen.

37-åringens forsvarer viste i retten til paragraf 172 annet ledd i straffeprosessloven der det heter at «Det skal særlig legges vekt på om det er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom den mistenkte er på frifot».

- Enorm mediemakt
- Indirekte viser det at mediene har en enorm makt når man kan påberope seg argument for løslatelse av en domfelt at pressen ikke har omtalt saken. Dessuten er det er en streng dom, sier politiadvokat Haldorsen oppgitt.

Hun legger til at politiet har problemer med å holde folk i varetekt med grunnlag i 172 b nettopp på grunn av dette.

Haldorsen synes det er viktig av hensyn til ofrene at det blir fokusert på voldtektsdommer, og at det kommer fram at en kan vinne fram overfor overgriperne i rettsapparatet.

Dommeren varetektsfengslet i første omgang 37-åringen for fire nye uker på tross av manglede mediomtale. Torsdag skal spørsmålet om fengslingsforlengelse opp i retten på nytt. Fortsatt er voldtektsdommen ikke omtalt selv om den er offentlig.

Den domfelte har nå fått ny forsvarer.

- Svært krenkende
Den polsk kvinnen i 20-årene kom til Norge og Oslo i fjor sammen med sin forlovede for å finne seg jobb. 37-åringen skaffet kvinnen vaskejobb hjemme hos ham selv i februar i år.

Under en vaskejobb ble arbeidsgiverens lommebok for fristende, og kvinnen stjal denne. Etter at 37-åringen trykket på, avslørte hun at hun hadde tatt lommeboka. Som bot for sin forbrytelse måtte hun ha oralsex med mannen.

Ifølge dommen skal kvinne gjentatte ganger senere ha hatt samleie med mannen i hans leilighet. Han skal ha brukt tyveriet som pressmiddel. Det hele toppet seg 8. juni i år da han på nytt skal ha beskyldt kvinnen for et nytt tyveri. Da hun nektet, ble hun voldtatt grovt analt og utsatt for vold og drapstrusler

Retten fant det ekstra alvorlig av kvinnen ble utnyttet på en særdeles krenkende og nedverdigende ved at arbeidsgiveren hennes forlangte sex. Retten bemerker også at han har utnyttet et økonomisk avhengighetsforhold på en særdeles kritikkverdig og nedverdigende måte over lengre tid.

Kvinnen har fortsatt psykiske ettervirkninger etter voldtekten, og sliter med å få jobb.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken