Gå til sidens hovedinnhold

Teddybjørn lammet flyplass

Her er årsaken til bombealarmen på Bardufoss lufthavn onsdag. Bombeeksperter ble kaldt inn for å avvæpne Teddy.

- Situasjonen er nå avklart. Sikkerhetssjekken ble forvirret av at det var mye batterier og ledninger i pakken, men det viste seg å være en teddybjørn, sier lensmann Andreas Nilsen i Målselv til Nettavisen.

Ved 13.50-tiden var evakueringen over. Bare minutter tidligere hadde Nilsen informert om den mulig farlige situasjonen på TV 2s Nyhetskanalen.

Da hadde bombeeksperter undersøkt pakken i mange timer mens terminalbygningen på Bardufoss lufthavn var evakuert.

Pakken var pakket så hardt at man ikke klarte å gjenkjenne den nusselige formen ved gjennomlysning. Alt de så var elektronikken i bamsen som også kunne lage koselyder.

Mistenkelig
- Vi har evakuert terminalbygningen. Hele Bardufoss lufthavn er ikke stengt, sa Nilsen til Nyhetskanalen. tidligere onsdag.

Det var ved 10.30 tiden onsdag at sikkerhetssjekken oppdaget pakken med det mistenkelige innholdet.

- De klarte ikke å identifisere gjenstanden, og den var bombelignende, sier Nilsen. Flere eksperter hadde onsdag sett på pakken, uten at man klarte å avgjøre hva innholdet var.

Informasjonssjef Ove Narvesen i Avinor sa til Nettavisen at det var en pakke fra England som gjorde at flyplassen ble evakuert.

- Det var en cargopakke som ble sendt fra England, og som skulle returneres. Men man var usikker på innholdet i pakken og ba derfor om at den skulle undersøkes med bombehund. Da er det rutine at man evakuerer flyplassen, sa Narvesen.

Pakke fra England
Pakken ble sendt fra England til en britisk militærenhet i Troms.

- Av en eller annen grunn ønsket ikke mottaker å hente pakken likevel, sa Narvesen.

Noe av problemet var at ingen ved den britiske militærenheten har kunnet vedkjenne seg pakken.

- Representanter for den militære avdelingen har vært på flyplassen, men de klarte ikke å identifisere gjenstanden. Det er også en av grunnene til at vi har reagert som vi har gjort, sa Nilsen.