Gå til sidens hovedinnhold

«Tenker på deg hver gang jeg scorer»

Derfor peker han alltid mot himmelen.

«Resten av livet mitt, hver gang jeg scorer et mål, skal jeg kikke opp mot himmelen og tenke på deg».

I 1995 døde den lovende tennisspilleren Jennifer Dempsey av hjerneblødning, 16 år gammel. Seks måneder senere fant moren Debbie en lapp ved graven med ordene over skrevet.

Det går nemlig ikke én dag uten at lillebror tenker på søsteren som så tragisk gikk bort for 17 år siden. Selv om han nå har blitt stjerne i Premier League, lever minnet av Jennifer i ham.

- Før hun gikk bort snakket vi mye sammen om døden. Hun sa at om noe skulle skje henne, skulle hun hjelpe meg å score mål fra himmelen. Hun skulle sørge for at ballen gikk i nettet.

- En tøff kamp
Og veien til nettet har ballen så absolutt funnet for Clint Dempsey. Denne sesongen har han scoret 16 mål for Fulham. Totalt har det blitt 53 scoringer siden overgangen til England i 2006.

Men veien mot toppen har vært både lang og kranglete for den målfarlige spilleren. Dempsey vokste opp under svært tøffe kår på en såkalt «trailer park» i den amerikanske staten Texas.

- Det har ikke akkurat vært kaker, is og lykkelige slutter. Det har vært en kamp. Det har vært tøft. Men det har gjort meg til den jeg er i dag, sier den 28 år gamle amerikaneren.

I Texas betyr «football» noe ganske annet enn det Dempsey nå holder på med. Det var derfor ikke bare, bare å være en liten guttunge interessert i feil type fotball der 28-åringen vokste opp.

Det var Dempseys eldre bror Ryan som først lærte spillet av noen meksikanske barn i nabolaget. Unge Clint forelsket seg fort i sporten og var fra tidlig alder en svært seriøs og dedikert spiller.

- Når jeg tenker tilbake på barndommen, så husker jeg det meste som gøy, men ikke fotball. Fotball var noe jeg måtte drive med. Det var noe jeg hadde i meg, husker 28-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Han vil jeg ha
Dempsey prøvde seg for noen lokale lag og familien skjønte fort at han hadde talent. Men skulle guttungen ha muligheten til å utvikle talentet måtte han til en større klubb og et større sted.

Da Clint var ti år gammel kjørte derfor faren tre timer med sønnen for å la ham prøvespille for laget The Longhorns i Dallas. Treneren ga unggutten en ball, så ham drible litt rundt, og utbrøt:

«Denne gutten vil jeg ha!». Aubrey Dempsey, Clints far, ble sjokkert over den raske beslutningen. Han ville selvfølgelig sønnens beste, men var redd treneren hadde tatt en hastet beslutning.

- Nei, vent nå litt. Han har et fryktelig temperament. Han har en utrolig trang til alltid å være best. Du er nødt til å vurdere dette nøye, sa han.

Treneren sto imidlertid på sitt. Han kjente igjen talent når han så det. Dermed ble unge Clint Longhorns-spiller. Dette var første skritt på veien mot å oppnå drømmen om å bli fotballstjerne.

Overgangen til Dallas-laget var imidlertid en utfordring for familien fra det lille stedet Nacogdoches. Tre ganger i uken måtte familien pakke opp stasjonsvognen og kjøre tre timer hver vei.

- Det motiverte meg
Clint Dempseys drøm ble på mange måter hele familiens drøm. Turene til treningen i Dallas var lange og barna brukte tiden på hjemmelekser, småprat og sang, minnes moren Debbie.

- Familien knyttet tettere bånd på grunn av alle disse turene. Det var dyrt og andre familier hadde kanskje mer enn oss, men for meg var det viktigste at barna var fornøyd, sier hun.

For økonomi var et tema. Familien hadde dårlig råd og turene til Dallas var dyre. Mat og bensin var store utgifter. Faren måtte selge både båt og jaktrifler, mens moren jobbet mye overtid.

At familien ofret så mye for at han skulle få utvikle fotballtalentet var også en stor byrd å bære for Clint. Etter hver kamp og hver trening gikk han bort til foreldrene og spurte: «Er dere stolte?».

- Jeg følte jeg måtte vise foreldrene mine at jeg ga alt. Det var de som kjørte den lange veien og det var de som ofret så mye. Det motiverte meg da og det motiverer meg fortsatt, sier han.

Fra det Longhorns gikk turen videre til Dallas Texans, der Dempsey etter hvert ble en sentral figur. Omtrent på samme tid var imidlertid søsteren Jennifer i ferd med å bli en habil tennisspiller.

På grunn av familiens begrensede tid og ressurser måtte foreldrene ta et valg. Siden Clint lenge hadde fått støtte med fotballen, følte moren det nå var datterens tur til å få den samme støtten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Gjorde det for henne
Dermed måtte Clint slutte å spille for laget i Dallas, men på grunn av kjærligheten til søsteren var det aldri en sur mine å spore i ansiktet hans. I november 1995 slo imidlertid lynet ned.

Jennifer døde av hjerneblødning, i en alder av 16 år. Clint var knust og i sorg. Hele familien var knust og i sorg, men livet måtte gå videre. Neste vår var Dempsey tilbake på trening i Dallas.

- Når noe slik skjer, så ser du livet på en helt annen måte. Selv var jeg helt utslitt, men Clint taklet sorgen ved å trene dobbelt så mye. Han ville gjøre det for henne, sier broren Ryan.

Etter tiden i Dallas Texans spilte Clint collegefotball samtidig som han studerte helse- og sosialfag ved Furman University. For skolens fotballag spilte han 61 kamper og scoret 17 mål.

I 2004 ble han draftet av New England Revolution og ble fort fast på laget. I løpet av to år i MLS-klubben utviklet han seg til å bli en av USAs beste spillere, men også en smule kontroversiell.

Selv om han nå var i ferd med å bli en strålende fotballspiller, slet Dempsey med et voldsomt temperament. Clint var villig til å gjøre alt for å vinne og strakte seg ofte langt for å unngå tap.

Under tiden i New England spilte han for eksempel en periode flere kamper med brukket kjeve. Han havnet også i slagsmål med lagkamerat og kaptein Joe Franchino og ble utestengt i to uker.

- Det er slik som kan skje i sport. To konkurransemenn som gjør opp seg imellom. Men jeg er lei meg for at det skjedde. Det er noe som burde vært unngått, sier Dempsey om slagsmålet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Han klarte det
Som liten ba Dempsey til Gud om to ting hver kveld: At han skulle bli profesjonell fotballspiller og at han skulle få spille i et VM. I 2006 gikk begge drømmene i oppfyllelse for Texas-gutten.

Landslagsdebuten for USA kom tilbake i 2004 og våren 2006 ble det klart at han var tatt ut i troppen som skulle spille VM i Tyskland. Familien kunne nesten ikke tro det var sant.

- Jeg satt ved PC-en og ventet på en e-post fra fotballforbundet. Det var en fæl følelse. Det var bare ti minutter til laguttaket ble offentliggjort på TV, og vi hadde ikke hørt noe, sier moren.

- Jeg tenkte med meg selv: «Søren, jeg blir nødt til å fortelle sønnen min at hans største drøm ikke kommer til å bli virkelighet». Men så, like etter, tikket det inn en e-post, forteller hun.

«Gratulerer! Du er tatt ut i VM-troppen», sto det. Billetter ble sporenstreks bestilt og familien Dempsey skulle til Tyskland for å se sønnen spille i verdens viktigste fotballturnering.

- Vi skrek, vi lo og vi gråt. Det var helt utrolig. Clint ringte til Aubrey og sa «Det er bare å bestille billetter». Billetter til mor, far, Ryan, Lance og Crystal, minnes moren.

Selve VM ble på ingen måter noen opptur for USA. Laget kapret kun ett poeng i gruppe E og endte sist. Dempsey scoret imidlertid nasjonens mål i 2-1-tapet mot Ghana i siste kamp.

At det ikke ble avansement brydde ikke familien Dempsey seg så mye om. For dem var det stort å i det hele tatt være til stede. Drømmen de hadde jobbet så hardt for var gått i oppfyllelse.

- Jeg så ikke de 50.000 andre på tribunen. Jeg hørte ikke noen av dem. Jeg så bare ham. Til tross for alt som har skjedd, så nådde han målet sitt. Han klarte det, sier moren.

Dempsey var faktisk den eneste spilleren som scoret for USA i VM i 2006. I 1-1-kampen mot Italia var det nemlig støvellandets Cristian Zaccardo som scoret amerikanerens mål, et selvmål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nå vet du hvorfor
28-åringens innsats i Tyskland-VM gjorde at han ble lagt merke til av klubber utenfor USA og i desember samme år kom engelske Fulham på banen og la 4 millioner dollar på bordet.

I Premier League-klubben har han spilt mer eller mindre fast siden den andre sesongen der og med årene har han blitt en av klubbens aller viktigste spillere. Resten er historie.

Historien om Clint Dempsey er kanskje ikke så uvanlig innenfor toppidretten. En fattiggutt som mot alle odds når toppen med vilje og tæl. Det er nå likevel slik Clint Dempseys historie også går.

- Han har kjempet seg gjennom så mye. Du må ha opplevd det samme som ham for å skjønne hvor tøft det har vært. Og han bærer det med seg, hver gang han går ut på banen, sier moren.

Lørdag bærer Dempsey det med seg når han entrer Etihad Stadium i Manchester. Fulham møter ligaleder Manchester City til en vanskelig bortekamp klokken 18.30.

Skulle Clint Dempsey score og på karakteristisk vis ferie med å peke opp mot himmelen, så vet du hvorfor. Det sto på lappen han skrev til søsteren Jennifer for 17 år siden:

«Resten av livet mitt, hver gang jeg scorer et mål, skal jeg kikke opp mot himmelen og tenke på deg» - Clint Dempsey, 12 år -

Clint Dempsey - The Fighter:

HTML EMBED

Kilder: The Guardian, ESPN, SoccerNet, Wikipedia.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken