Gå til sidens hovedinnhold

- Tenkte kun at jeg hadde gjort en journalistisk blemme

Nettavisen-ansatt, som er siktet for innsidehandel, forklarte seg for retten i dag.

Tirsdag startet saken mot Nettavisen-ansatt Thomas Gulbrandsen og hans far. Økokrim mener blant annet at Thomas Gulbrandsen i 2006 solgte 600 aksjer i oljeselskapet DNO etter at han samme morgen hadde fått vite at Nettavisen ville publisere artikkel om DNOs posisjon i Irak, og at han deretter tipset både sin far og sin barndomsvenn Per Robert Jacobsen i meglerfirmaet Pareto.

Onsdag forklarte Thomas Gulbrandsen seg for retten. Han fortalte om sin investering i DNO og sitt forhold til Per Robert Jacobsen.

- Hobbyinvestor
- Den 22. desember 2005 kom nyheten om oljefunnene. Jeg så på en bra investering og jeg investerte cirka 30.000 kroner – 600 aksjer - i DNO, forklarte Gulbrandsen i retten.

- Jeg var en hobbyinvestor, og jeg gjorde ingen grundig analyse før jeg gikk inn i selskapet. I tillegg snakket min far varmt om DNO, og det kan ha hatt en innvirkning til at jeg kjøpte dem.

Selger aksjene
Den 10. januar 2006 kom han på jobb til vanlig tid, ca 07.30.

Det går fram av Økomkrims etterforskning at han sendte en epost til sin barndomsvenn og bekjent Per Robert Jacobsen i Pareto rett før klokken 08.

- Jeg sendte en epost om en artikkel i DN som jeg lurte på om han visste noe om, men jeg tror jeg fikk til svar at han ikke hadde noe kjennskap til det, forklarte Gulbrandsen.

4000 i gevinst
Deretter gjør han unna det som må gjøres på morgenen, blant annet oppdatering av nettsiden NA24, som han på den tiden hadde ansvaret for. Rett før klokken halv ti bestemmer han seg for å selge DNO-aksjene.

- Jeg solgte aksjene min 09.28. Det hadde vært en sterk oppgang i DNO- aksjen, og det hadde vært en utflating, og det var ikke umulig at det kunne komme en negativ korreksjon.

Han selger alle aksjene og satt ifølge seg selv igjen med en gevinst på 4000 kroner. Så ringer Thomas Gulbrandsen til sin far, som var på ferie i Spania på den tiden.

- Stusset over at jeg ikke kjente til artikkelen
- Jeg har prøvd å huske hva vi snakket om, og det har vært vanskelig. Men jeg vet at jeg pleide å oppdatere ham på sportsnyheter. Faren min mener at jeg har sagt til ham at jeg fortalt ham at jeg skulle selge mine aksjer i DNO, men dette husker jeg ikke selv. Men det kan godt ha vært mulig, sa Thomas Gulbrandsen.

Så, på et eller annet tidspunkt før lunsj, sier han at han får vite av journalist Jo André Aakvik at NA24 skal publisere saken om DNO.

- Aakvik og jeg stusset begge litt over at jeg ikke kjente til artikkelen, sa Gulbrandsen.

- Vi kommer med en oppsiktsvekkende artikkel
Han forklarte at han fikk inntrykk av at artikkelen skulle publiseres rundt lunsjtider. Så sender han en e-post til Jacobsen:

"For your information: Vi kommer med en oppsiktsvekkende artikkel om DNO"

Det var ganske mye oppstyr rundt den artikkelen etter lunsj. Husker ikke nøyaktig når jeg begynte å få detaljer.

- Hensikten var å skryte av artikkelen overfor en kilde eller et intervjuobjekt, og vise at vi også var til å regne med. Jeg skulle jo til lunsj etterpå, og jeg var av den oppfatning at artikkelen skulle ut etter lunsj, og jeg tenkte det kunne være interessant for ham å lese den artikkelen med en gang den kom, sa Gulbrandsen.

Jacobsen selger
Når han kommer tilbake fra lunsj er det mye oppstyr. Redaksjonen har fått høre at ryktene om artikkelen svirrer. Han får også etter hvert vite at Jacobsens firma Pareto har solgt en god del DNO-aksjer, og han blir redd for at Jacobsen kan ha solgt som følge av eposten.

- Jeg vurderte å si fra til arbeidsgiver, men jeg valgte heller å stikke hodet i sanden og håpe at det gikk over.

Dommeren ville vite om han ikke tenkte over at dette kunne ha noen konsekvenser ut fra at Jacobsen var megler.

- Journalistisk blemme
- Jeg tenkte ikke at det kunne være noe informasjon der som noen kunne misbruke. Det var jo ikke noe detaljert informasjon, forklarte Gulbrandsen.

- Jeg ser at det kan mistenkeliggjøres, men på den tiden der tenkte jeg kun på at jeg hadde gjort en journalistisk blemme, sa Gulbrandsen om han selv kunne forstå om dette kunne virke mistenkelig.

Dagen etter kjøper både han og faren tilbake aksjene etter et kursfall. Han angrer seg etter noen timer da han innser at dette kan se uheldig ut, og selger igjen.

- Det er ikke uvanlig at jeg selger.igjen om jeg angrer meg, sier han.

Mottar sms om Sinvest
Thomas Gulbrandsen er også siktet for å ha handlet ved hjelp av innsideinformasjon i forbindelse med et kjøp av aksjer i selskapet SInvest onsdag 14. Juni.

- Sinvest skilte seg ut positivt ut. Den 13. juni ble denne oppgangen nevnt i flere artikler i mediene, også i NA24, forklarte Gulbrandsen.

- Jeg vurderte da denne aksjen som interessant, sa han videre.

- Redaksjonelt tips
Morgenen etter mottar han en sms fra Per Robert Jacobsen om selskapet og at de steg på børsen på grunn av positive rykter i markedet.

- Jeg oppfattet det som et redaksjonelt tips. Jeg gikk derfor til denne journalisten som hadde skrevet denne artikkelen, og jeg forklarte han innholdet. Han så ikke på ryktene som noe nytt, og syntes ikke det var noen vits i å skrive en artikkel to ganger. Derfor gjorde han ikke noe med det, forklarte Gulbrandsen.

- Målet var gevinst
Deretter kjøper han 800 aksjer i Sinvest.

- Jeg gjorde ingen grundig analyse av selskapet. Målet var å ta ut en gevinst etter noen dager eller uker.

- Jeg tenkte overhodet ikke at dette kunne være innsidehandel. For det første hadde det stått at Sinvest steg på rykter i markedet, og dessuten mente en kollega av meg at det ikke var noe nytt, sa Gulbrandsen.

- Kjente ikke til internt reglement
Thomas forklarte også at han startet som småinvestor på 90-tallet.

- Det var en hobby for å ha litt spenning i hverdagen. Det var ganske beskjedne beløp på den tiden der.

Han forklarte at han kunne gjøre opp til 50 handler på ett år, men at han trappet ned handelen i 2004. Da var han bare inne i kun to selskaper.

Han sa han ikke hadde kjennskap til noe internt reglement for aksjehandel i Nettavisen.

- Om det var noe internt reglement i Nettavisen, så kjente jeg ikke til dette. Jeg var også åpen om dette på jobben, og mange visste at faren min drev med aksjehandel, forklarte Gulbrandsen.

Saken i Oslo tingrett er satt til å vare i to uker.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag