Gå til sidens hovedinnhold

Tente på seg selv - vil saksøke staten

Asylsøkeren som 2. juledag tente på seg selv utenfor Stortinget, vurderer å gå til sak mot staten etter avslaget om opphold i Norge.

- Jeg vet ikke om det går an, men jeg mener min sak er blitt behandlet feil av myndighetene, sier Samuel Ambaryan til NTB.

28-åringens advokat, Tom Lindbeck, bekrefter overfor NTB at Ambaryan vurderer å gå til søksmål mot Utlendingsnemnda, som i siste instans har behandlet saken.

Ambaryan som kommer fra Georgia, søkte om å få utsatt avgjørelsen om utsendelse fra Norge, men fikk avslag like før jul.

Store smerter
Tilstanden for den 28 år gamle asylsøkeren som er innlagt på Ullevål universitetssykehus, betegnes som stabil. Han påførte seg forbrenninger flere steder på kroppen og fikk i tillegg problemer med luftveiene.

- Jeg føler meg ikke bra og har store smerter, sier 28-åringen til NTB. Han sier at grunnen til at han satte fyr på seg selv er at han ikke lenger orket å leve slik han har gjort de siste årene.

- Jeg kan ikke reise hjem til Georgia, da må jeg vitne mot kriminelle. Norske myndigheter har ikke gjort nok for å skaffe informasjon om min situasjon i mitt hjemland, de behandler meg som en ball som de sparker fra sted til sted, sier den fortvilte asylsøkeren.

Ville ta sitt liv
- Jeg er deprimert og fortvilet og klarer ikke å kontrollere mine handlinger, derfor ønsket jeg å ta mitt liv, sier Samuel Ambaryan.

Han forteller at han nå føler seg helt utslitt og ønsker behandling. 28-åringen innrømmer imidlertid at han har løyet for myndighetene ved å oppgi falsk identitet da han første gang kom til Norge.

- Men det gjorde jeg fordi jeg var nødt til det, sier han.

Ifølge Avisa Nordland kom Ambaryan til Norge første gang i april 2000. Samme høst kom han til Hamarøy, og i oktober 2001 gikk han i kirkeasyl i Hamarøy kirke. 28-åringen skal hele tiden ha vært ved dårlig helse og hatt flere sammenbrudd mens han oppholdt seg i kirken.

Informasjonssjef Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda kjenner ikke den aktuelle saken.

- Vi har 13.000 vedtak i året, og jeg kan ikke kommentere den uten å ha lest det aktuelle vedtaket, sier Lyster til NTB.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin