Gå til sidens hovedinnhold

- Terra-kommuner brøt loven

Fylkesmannen feller en knusende dom over Terra-kommunene Vik og Bremanger.

Avtalen mellom kommunene Vik og Bremanger og Terra Securities brøt på flere punkter kommuneloven og også kommunenes eget regelverk. Det er konklusjonen fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, som onsdag offentliggjorde resultatene av sin lovlighetskontroll.

Fylkesmann Oddvar Flæte i Sogn og Fjordane sier til NA24 Bergen at kommunene har gått inn i produkter de selv ikke forstår.

Nå frykter Terra-kommunene i Nordland at de vil få et tilsvarende smekk.

- Du skal ikke se bort fra at vi får den samme konklusjonen som i Sogn og Fjordane, sier ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås, til NA24 .

- Må selv rydde opp
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier kommunene har seg selv å takke for det uføret de har havnet i.

- Jeg har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for de to kommunene i Sogn og Fjordane, men jeg konstaterer at det er begått lovbrudd, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding. Hun sier det er kommunenes eget ansvar at de har satt seg i denne situasjonen og deres eget ansvar at de nå rydder opp.

Konsekvensen for Vik og Bremanger er at de må selge seg ut av de ulovlige plasseringene. Kleppa sier hun vil hindre at kommuner begår lignende blundere i framtida.

- Jeg vil se nærmere på alt regelverk som er relevant når kommunene behandler slike saker og vurdere å gjøre det enda tydeligere på enkelte områder, sier statsråden.

Investerte med lånte penger
Rapporten er en sviende kritikk av hele prosessen rundt plassering av kommunale kraftpenger i det amerikanske pengemarkedet og særlig av rådmennenes rolle, skriver Kommunal Rapport.

Ifølge Fylkesmann Oddvar Flæte fikk kommunene ikke tilstrekkelig dokumentasjon på hva de investerte i, og de kunne dermed ikke vurdere risikoen tilstrekkelig. Investeringene var så store at rådmennene skulle lagt saken fram for formannskapet eller kommunestyret. Kommunene har brukt lånte penger til å investere. Det er ulovlig. Kommunene har også tatt en vesentlig finansiell risiko. Også det er ulovlig, skriver Kommunal Rapport i sin oppsummering av rapporten.

Må selge seg ut
Konklusjonen fra Fylkesmannen er at kommunene må selge seg ut.

Les pressemeldingene fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane her:

«Vik kommune gjorde ulovlege investeringar»

«Bremanger braut kommunelova»

Dersom kommunene må selge seg ut raskt, kan det medføre unødvendig store tap, heter det fra Fylkesmannen, som ikke har noen innvendinger mot at de bruker forsvarlig tid på avhende obligasjonene.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk