Gå til sidens hovedinnhold

Terra-megler slår tilbake

Knut Anders Opstad snakker ut om Terra-skandalen i Nettavisen.

Utpekt som syndebukk og med dårlig skjulte trusler om rettslige etterspill både fra kommuner og sjefer i sitt eget selskap, slår Terra-megler Knut Anders Opstad kraftig tilbake.

Via advokat Bjørn Stordrange sier Opstad følgende til Nettavisen:

- De aktuelle kommunene investerte i reelle verdier, nemlig obligasjoner knyttet til offentlig sektor i USA og foretak i USA og Europa. Disse investeringene vil etter all historisk erfaring fortsatt være lønnsomme hvis de følges opp, sier Opstad.

Ordførerne i de berørte kommunene mener Terra-meglerne ikke informerte dem godt nok om risikoen i investeringene. Til dette har Opstad følgende kommentar:

- Kommunene har fått, og har hatt tilgang til, all relevant informasjon om investeringsproduktene, sier Opstad. Han legger til at kommunene har kjent mekanismene i investeringene helt siden 2004.

Av sine egne
Terra-meglerens uttalelser står i sterk kontrast til den massive kritikken som ikke bare har kommet fra ordførerne i de berørte kommune, men også fra egne rekker.

Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities sa tidligere denne uken til dn.no at en intern gransking viste at Knut Anders Opstad og Harald Norberg hadde unnlatt å fortelle kommunene om risikoen i investeringene.

I en uttalelse til e24 gikk også Nordang langt i legge all skyld på Opstad og Norberg.

- Dette har vært et forhold som berører en liten del av virksomheten, og dreier seg om to ansatte, sa Nordang til e24.

Vurderer anmeldelse
Ordførerne i Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal feller en knusende dom over det de mener er mangelfulle investeringsråd fra Opstad og Norberg. De mener de har en god sak i forhold til både Terra Securities, som de vil gå til sak mot, men også i forhold til Opstad og Norberg personlig.

- Det skal bli interessant å se hva disse menneskene sitter på av formuer, for eksempel i form av eiendommer, sa ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås til na24. Ordførerne vurderer nå også en anmeldelse av de to meglerne.

Men Almås fnyser allikevel av Nordangs uttalelser om at det kun var Opstad og Norberg som visste hva som foregikk.

Han mener at salget av de risikofylte obligasjonene til nordlandskommunene var forankret helt opp i toppen i Terra-systemet.

- Vårt inntrykk var at toppledelsen i Terra Securities var fullt informert, sa Almås til dn.no.

Artikkelen fortsetter under videovinduet:

198690

Dommen fra Kredittilsynet
Påstandene som blir de tøffeste å tilbakevise i eventuelle rettssaker er imidlertid dommen fra Kredittilsynet.

I forbindelse med inndragelse av konsesjonen til Terra Securities skrev tilsynet dette i en pressemelding:

Kredittilsynet har konkludert med at Terra Securities har foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester" samt "har unnlatt å informere om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene til en målgruppe som produktene ikke passer for.

Les alt om Terra-saken på NA24 og Nettavisen