Gå til sidens hovedinnhold

Terrorfare i Sverige: - Vi har ikke parallellsamfunn i Norge

- Men vi må ikke sove i timen. Det smitter fort over, advarer Ap-politiker.

En svensk politimann slår mandag alarm om en akutt terrorfare i Gøteborg, som ligger kun en tre timers biltur fra Oslo.

- Jeg er overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før det smeller, sier migrasjonspolitimann Ulf Boström til Aftenposten.

Ifølge Boström er Gøteborg blant de stedene det rekrutteres flest fremmedkrigere per innbyggere i Vest-Europa, og selv om det offisielle trusselnivået nå ligger på nivå 3, mener han at det reelt sett ligger på 5.

Les også: Slår alarm om akutt terrorfare i Gøteborg

- Mye mer optimistisk her

Men situasjonen er langt fra så ille i Oslo, påpeker stortingsrepresentant og Oslo-politiker Jan Bøhler (Ap).

- Jeg har vært kjent lenge med at Gøteborg har større problemer med gjengmiljøer, tettere strukturer av kriminalitet og tilhengere av ekstremisme og terror. Det er et mer lukket miljø, og det har vært vanskelig for politiet og andre som vil forebygge og trenge inn i det, sier Bøhler til Nettavisen.

Ifølge en svensk politirapport er seks bydeler i Gøteborg preget av såkalte parallellsamfunn, med kriminalitet og sterke innslag av ekstreme, voldelige islamister.

Bøhler mener vi ikke har slike parallellsamfunn i Norge.

- Jeg bor jo i disse miljøene, og har bodd mange år i boligblokk ved Furuset som ofte nevnes. Det er ikke riktig å kalle det er parallellsamfunn. Jeg er ofte i kontakt med moskésamfunnene der, og de er veldig opptatt av å samarbeide om å forebygge ekstremisme, sier Bøhler, før han legger til:

- Jeg er mye mer optimistisk når det gjelder hvordan vi har mulighet til å forebygge og stanse dette.

- Må ikke sove i timen

Bøhler er ikke i tvil om hvorfor Oslo har lyktes så bra.

- Grunnen til at vi har en bedre situasjon nå i Norge, er at vi har vært flinkere til å jobbe inn i miljøene gjennom flere år med gjengprosjekt og at vi har et nært samarbeid med det store flertallet i moskeene som er veldig opptatt av at dette ikke skal ramme dem, sier han, og fortsetter:

- Jeg mener at vi har mye mer innsyn og oversikt inn i miljøet, og en bedre kontaktflate. Vi har ikke slike isolerte bydeler som i Gøteborg, sier Ap-politikeren.

Han advarer samtidig mot å ta det for gitt at det fortsetter like positivt.

- Jeg mener vi helt klart ligger bedre an, men vi må ikke sove i timen. Så vi må ikke slå oss på brystet og si at Gøteborg er Gøteborg - og i Oslo er alt annerledes, sier Bøhler til Nettavisen, og påpeker:

- Vi må skjønne at Gøteborg ikke er langt fra Oslo. Det smitter fort over, og for kriminelle og terrornettverk er det ikke langt til Oslo.

- Det bekymrer meg veldig

Bøhler vektlegger at forebygging av terror krever hardt arbeid hele tiden.

- Vi må være tett på miljøet og den organiserte kriminaliteten som ofte henger sammen med terrornettverkene. Her må ressursene til politiet styrkes, og vi må fortsette å ruste opp PST slik at vi kan følge enda bedre med på personene, sier han, som særlig er bekymret for en gruppe.

- I Gøteborg dropper åtte av ti ut av videregående skole, og det er jo veldig høye tall. Men vi har også områder i Oslo der fem av ti gutter dropper ut, og det bekymrer meg veldig. Det er kanskje det punktet som bekymrer meg mest i forhold til det å forebygge faren for en slik utvikling man har sett i Gøteborg, sier Bøhler.

Ap-politikeren er tydelig på hva som bør gjøres.

- Det gjelder å nå ut til de ungdommene som er i faresonen, og det er veldig farlig å tro at det er sentrale konferanser og seminarer med de vellykkede som løser dette. Vi må konsentrere ressurser og innsats bedre inn mot å gjøre den tunge jobben med å nå fram til de personene og miljøene som er utsatte, sier han.

Terrorekspert: - Stor forskjell

Bøhler får støtte av terrorekspert og professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo.

- Det er veldig stor forskjell på situasjonen i Norge og Sverige. Vi har langt mindre tendenser til gettofisering og har lyktes langt bedre med integreringen enn man har gjort i Sverige. Vi ser også at politiet har langt bedre kontroll og bedre relasjoner med minoritetsmiljøene enn det man har i Sverige, sier Bjørgo til Nettavisen.

Professoren tror politiet i Oslo føler at de har god kontroll på situasjonen.

- Man har sett en markant nedgang i kriminaliteten, ikke minst ungdomskriminaliteten også i de mest innvandrertette bydelene i Oslo. Det er i seg selv et veldig godt tegn, at man har mye mindre tendenser til gjengdannelser, sier han, og legger til:

- Egentlig er situasjonen ganske bra. Det er selvfølgelig problemer, men det er mye som fungerer veldig godt. Man har ikke i nærheten av de problemene som man har mange steder i Sverige, og det er ingen steder i Norge hvor politiet er redd for å gå inn, sier Bjørgo.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken