Gå til sidens hovedinnhold

Terrorister anga Krekar

Økokrim skal ha sikret seg vitneopplysninger og terrorutstyr som knytter Krekar til to konkrete forsøk på selvmordsaksjoner vinteren og våren 2002.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til skal Økokrim legge fram opplysninger som knytter mulla Krekar til planlegging av to konkrete terrorforsøk i 2002 når han lørdag fremstilles for varetekt i Oslo tingrett. Økokrim vil kreve fire uker med brev- og besøkskontroll.

Økokrim skal også etterforske forhold som ligger nærmere i tid, men dette fremgår ikke av siktelsen.

Mye tyder likevel på at dagens arrestasjon, og ransakingen av Krekars leilighet, også er et ledd i etterforskningen av nyere forhold.

Terrorister navngir Krekar
Siktelsen ble tatt ut 30. oktober 2003 og knytter Krekar til forsøk på to konkrete selvmordsangrep vinteren og våren 2002. Kilder i politiet sier at Økokrim har vært i Irak og avhørt selvmordaksjonistene som ble tatt i forbindelse med attentatforsøkene.

- De to personene har navngitt mulla Krekar som en av de som medvirket til aksjonen, sier en sentralt plassert kilde til TV 2 Nettavisen.

Norsk politi har også sikret seg utstyr som kan knyttes til terrorforsøkene.

Påvirker fortsatt
Likevel skal det være andre momenter som gjør at Økokrim valgte å bruke den gamle siktelsen da de slo til mot Krekar fredag.

Kilder i politiet bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at Økokrim mener mulla Krekar hele tiden har hatt en langt sterkere tilknytning til geriljagruppen Ansar al-Islam enn det Krekar selv hevder.

Advokaten overrasket
Krekars advokat Brynjar Meling bekrefter at klienten hans er siktet for medvirkning til to drapsforsøk. Omstendighetene rundt handlingene kan han ikke kommentere nærmere.

- Jeg er overrasket over at norsk politi aksjonerer nå, fordi dette er forhold om ligger langt tilbake i tid og som Krekar kan ha forklart seg om i tidligere avhør. Krekar har alltid spilt med åpne kort overfor poltiet, understreker Meling overfor TV 2 Nettavisen.

Telefonavlytting
Siden september 2002 har mulla Krekar fastholdt at han ikke lenger er tilknyttet Ansar al- Islam.

Men politiet mener nå å kunne bevise at Krekar hele tiden har hatt en ledende posisjon i geriljagruppen, og at han har vært med på å planlegge flere terroraksjoner.

TV 2 Nettavisen vet at etterforskerne har avlyttet telefonen til Krekar og fulgt hans aktiviteter på Internett. Etterforskerne har også forfulgt spor i Irak og hatt kontakt med flere utenlandske politimyndigheter.

Leter etter nye bevis
Det er denne etterforskningen som i følge politiet nå har gitt resultater. Etterforskerne mener at telefon og internettovervåkningen har gitt klare indikasjoner på Krekars rolle.

Nå setter etterforskerne i Økokrim sin lit til at ransakingen av mullaens leilighet på Grønland i Oslo kan gi nye spor som underbygger dette.

Arrestasjonen kommer i en tid da Ansar al-Islam får hard medfart internasjonalt. Så sent som tirsdag skal tyske myndigheter ha avverget en terroraksjon som Ansar al-Islam skal ha planlagt mot det tyske militærsykehuset i Hamburg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien