Gå til sidens hovedinnhold

Terrorister skjuler seg i Norge

PST-sjef Arnstein Øverkil sier at det bor flere personer i Norge som kan knyttes til terrorvirksomhet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror ikke at disse personene nødvendigvis har terrorplaner i Norge. Det er langt mer nærliggende å tro at disse personene bruker Norge som en frihavn. Tidligere har PST gitt uttrykk for at norsk asylpolitikk kan gjøre at Norge blir en frihavn for terrorister. Nå bekrefter Øverkil at dette faktisk skjer.

- Uten at vi kan gå i detalj om dette, fordi det kan skade vårt operative arbeid, er PST kjent med at det også i Norge finnes personer som det av sikkerhetsmessige årsaker er nødvendig å ha fokus på, sier PST-sjef Arnstein Øverkil til TV 2 Nettavisen.

Kritisk til asylpolitikken
- Vi snakker altså om personer som kan knyttes til terrorvirksomhet og som bruker Norge som en trygg havn, sier han.

For litt over ett år siden refset daværende PST-sjef Per Sefland den norske asylpolitikken som han mente åpner for terrorister.

- Det er betenkelig at en stor del av asylsøkerne kommer til Norge uten papirer eller annen dokumentasjon. Vi må passe oss for at Norge ikke blir oppholdssted for internasjonale terrorister, sa han under seminaret ”11. september – ett år etter”. Dette var for øvrig en dag før mulla Krekar ble arrestert i Amsterdam.

95 prosent med ukjent identitet
Også Øverkil er bekymret for denne trenden.

- Det er viktig å registrere at man ikke har sikker identitet på storparten av asylsøkerne som kommer til Norge. Det snakkes om 95 prosent, og da er det altså bare fem prosent man vet hvem er. I en slik situasjon er det veldig enkelt å skjule seg blant dem som virkelig behøver en trygg havn, sa han til Dagbladet i en portrettintervju før nyttår.

PST ønsker overfor TV 2 Nettavisen ikke å gi konkrete tall over personer som eventuelt blir overvåket.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft