Gå til sidens hovedinnhold

- Terrormistenkt møtte Krekar

Jamal Zougam (30), som er mistenkt for å være en av hovedmennene bak terrorangrepet i Madrid, skal ha besøkt mulla Krekar flere ganger, hevder etterforsker.

Den franske etterforskeren Jean-Charles Brisard er hyret av advokatfirmaet som representerer de etterlatte etter terrorangrepene 11. september.

Brisard forsøker på vegne av etterlatte terrorofre å avdekke al-Qaidas støttespillere og stille dem til ansvar. Det var gjennom dette arbeidet Brisard sier at han skal ha fått tilgang til de norske politidokumentene.

- Kan bevise møter
- Jeg har dokumenter fra norsk politis etterretningskilder som beviser møtene mellom Zougam og Krekar i Norge, sier Brisard til VG.

- Jeg vet at Zougam flere ganger var i Norge. Hensikten med reisene var å skape en kanal for en tidligere bosnisk mujahedin frihetskjemper, slik at han kunne forenes med Ansar al-Islam i Nord-Irak, sier han.

Krever etterforskning
Krekars advokat, Brynjar Meling, tror at informasjonen, som skal ha kommet fra norsk politi, er tull.

- Det interessante er at han har opplysninger fra norsk politi. Da er spørsmålet hvorfor norsk politi ikke brukte denne informasjonen da de forsøkte å holde Krekar varetektfengslet, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Nå vil han kreve etterforskning av påstandene for å avklare om det er hold i dem. Selv tror Meling at dette er en del av amerikansk propaganda mot mulla Krekar.

- Amerikansk propaganda
- Jeg konstaterer at nok en person slenger seg frampå med påstander om Krekar. Dette passer godt inn i mønsteret der amerikanere driver en propagandakampanje mot Krekar, sier Meling.

Selv jobber Krekar for tiden med sin bok. Meling sier at mullaen håper på ro slik at han kan konsentere seg om skrivingen og den kommende lanseringen.

- Ingen kommentar
Erling Grimstad i Økokrim, som ledet etterforskningen i Krekar-saken, vil ikke kommentere om politienheten hadde denne informasjonen da Økokrim etterforsket Krekar.

- Vi avsluttet etterforskningen av Krekar og Ansar al Islam 26. februar og oversendte vår innstilling til Riksadvokaten. Informasjon av denne typen er det naturlig at PST håndterer, sier Grimstad til TV 2 Nettavisen.

Selv om Krekar for tiden er en fri mann jobber kommunaldepartementet med Erna Solberg i spissen fremdeles med et utvisningsvedtak på mulla Krekar.

Ransaket hus
Spansk politi ransaket sent tirsdag kveld huset hvor en marokkansk mann som er arrestert i forbindelse med torsdagens terrorangrep ble arrestert sist lørdag, skriver NTB.

Stemningen var spent da aksjonen ble gjennomført mens mørket falt på i det sørlige distriktet Lavapies sentralt i Madrid. Området ligger mindre enn 2 kilometer fra stasjonen Atocha, hvor to av togene som ble bombet befant seg.

To av de fem marokkanerne som ble arrestert av spansk politi sist lørdag var med politiet under aksjonen tirsdag kveld, men det er ikke klart hvem av de fem som var med, ifølge spanske medier.

Det spanske innenriksdepartementet har foreløpig ikke gitt noen opplysninger om aksjonen.

- Ingen direkte forbindelse
Samtidig bekreftet marokkanske myndigheter tirsdag at det ikke er påvist noen direkte forbindelse mellom bombene i Madrid og terrorangrepet i den marokkanske byen Casablanca i fjor. Den marokkanske regjeringen har foreløpig ikke kommentert pågripelsen av tre marokkanere som politiet mener har forbindelse med Madrid-bombene.

Bombene på lokaltogene i Madrid sist torsdag kostet 201 mennesker livet og såret nesten 1.500.

«Holmgang» på TV 2 tar opp debatten om kampen mot terror onsdag kl. 21.45. Les mer om programmet her.

Reklame

Best i test påskeegg 2021