Gå til sidens hovedinnhold

Terrormistenkt søkte jobb i Oslo

- Jeg har vært i Oslo, men bare for å søke jobb, sier en av de terrormistenkte algiererne som ble tatt i Italia.

32 år gamle Yamine Bouhrama ble torsdag avhørt av italiensk politi, men nekter for å ha planlagt terroraksjoner, slik italiensk politi hevder.

Bourhama ble arrestert sammen med to andre algierere natt til onsdag.

Ifølge italiensk politi skal Bourhama ha hatt kontakt med islamister i Norge og flere andre land. På et tidspunkt skal han ha fått en del penger som han skal ha sendt videre til terrorsjefer i Afghanistan og Tsjetsjenia, skriver avisen la Stampa fredag.

Bourhama benekter anklagen.

- Når det gjelder reisene mine, har jeg bare vært i Oslo for å søke jobb, hevder han ifølge avisen.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere opplysningene som er kommet fram.

- De er registrert. PST kan ikke gi ytterligere kommentarer, fordi saken er under etterforskning av italiensk politi, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til TV 2 Nettavisen.

Titanic
I samtaler med en venn i Paris, skal Bourhama ha snakket om «Titanic», og sagt at det snart ville bli et blodbad. Han spesifiserte ikke hvor eller hva slags aksjon det dreide seg om.

Italiensk politi mener Bourhama og de to andre som ble tatt natt til onsdag tilhører den islamistiske algierske kampgruppen «Bønn og kamp».

- Jeg kjenner alle som er med i den gruppen, men jeg er ikke selv medlem, hevdet Bourhama i avhøret ifølge etterforskningsleder Enrico Ceravone.

Parfyme
Yamine Bouhrama skal også ha blitt spurt om en telefonsamtale med en venn der han nevnte noen flasker med «parfyme».

- Jeg har åpnet kofferten. Hvor er parfymen, skal han ha spurt vennen.

I avhøret benektet Bourhama at parfymeflaskene var ingredienser til en bombe.

- Det handlet om parfyme, sånn som dere fant da dere gjennomsøkte leiligheten min forrige torsdag, skal han ha svart.

Ifølge avisen falt politiet to flasker med ukjent innhold da leiligheten i Napoli ble undersøkt. Bourhama skal ha nektet for at flaskene var hans. Han kunne heller ikke si hva de skulle brukes til.

Var flre måneder i Norge
I løpet av 2004 reiste algerierne Yamine Bouhrama og Khaled Serai (35) til Norge med falske dokumenter, laget i Frankrike. De to ble i Nord-Europa i flere måneder før de reiste tilbake til Frankrike, meldte avisen Corriere della Sera torsdag.

Tilbake i Brescia traff de to terrormistenkte den tredje algerieren, Mohamed Larbi (31). Han drev et såkalt call-senter, en privat telebutikk, som stort sett ble besøkt av utlendinger, og da vesentlig nordafrikanere, skriver avisa.

Etterforskningen har vist at de tre også skal ha hatt kontakt med flere fundamentalister i Bosnia, i tillegg til miljøer i Norge, Frankrike og Storbritannia. I Norge skal de ha oppholdt seg i flere måneder.

Hva slags dokumenter de to skal ha brukt for å reise til Norge, er ikke kjent, heller ikke om de reiste utenfor Oslo i løpet av Norges-oppholdet.

Norsk etterretning har samarbeidet med italienerne i saken. Hvor lenge samarbeidet har pågått, er ikke kjent, men etter det TV 2 Nettavisen erfarer, dreier det seg om flere måneder.

Bror
I Storbritannia har de blant annet møtt personer som har vært under etterforskning for å tilhøre ulike terrorceller. Flere av disse cellene er sprengt det siste året. En av gruppene skal ha forsøkt å lage det giftige stoffet ricin. Blant de som ble tatt i denne gruppen var Yamine Bouhramas bror Mouloud Bouhrama. Han ble senere løslatt, og siktelsen frafalt.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken