For over en uke siden slo Mattilsynet fast at vi ikke trenger å frykte for juleribba. Dette til tross for at det er påvist svineinfluensa hos stadig flere svin. Mandag ble tallet på svinebesetninger med påvist influensasmitte oppjustert til 23.

Usikker bransje
Her ble det igjen påpekt at kjøtt og kjøttprodukter ikke representerer noen helsefare. Svineinfluensaviruset smitter ikke via matvarer, og man kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller produkter av svin.

Likevel har bransjen vært usikre på hvordan forbrukeren ville reagere etter at det ble meldt om svineinfluensa hos svin i Nord-Trøndelag.

- Nødslaktingen ble gjennomført for å redusere smitten og ikke på grunn av kjøttets kvalitet. Ut ifra de tallene vi nå sitter inne med nå, har vi ikke merket noe på salget. Alt tyder på at det blir en normal jul, både for dem som må ha ribbe på bordet og for de dyrene som skal slaktes, sier Bjørn-Ole Juul Hansen i Kjøttbransjens Landsforening til Nettavisen.

- Det representerer ingen fare for mennesker å spise kjøtt fra gris som har vært syk av influensa. Viruset holder seg lokalt i luftveiene og går ikke ut i kjøttet. Det som eventuelt måtte ha vært i grisen, blir altså borte på slakteriet, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

Ingen hamstring
Mye tyder på at forbrukeren har forholdt seg til de rådene som Mattilsynet allerede har kommet med. Folk har verken hamstret eller unnlatt å kjøpe svineribbe nå foran høytiden.

Han presiserer at hele bransjen følger de tiltak som Mattilsynet iverksetter.

- De aller fleste av oss oppfatter Mattilsynet som troverdige, så forbrukeren føler seg nok veldig trygg. Grisene som nå har fått svineinfluensa er også mildt angrepet, så disse utbruddene vil ikke påvirke produksjonen fra til jul.

- Ta en test
Men for alle som fortsatt skulle være usikker så har Juul Hansen en klar oppfordring:

- Test ribba nå. Det har jeg selv gjort, og resultatet var det ingenting å si på. Ingenting er bedre enn å prøvesmake maten som nesten halve befolkningen har på bordet julaften.

For Kjøttbransjens Landsforening bekymrer syke mennesker næringen mer enn syke dyr.

- Sjuke folk spiser jo mindre, poengterer Bjørn-Ole Juul Hansen humoristisk.