BANGKOK/JOMTIEN (NA24/Nettavisen): Etter nærmere to måneders etterforskning frafalt thailandske rettsmyndigheter mandag alle siktelser mot de fire norske ungdommene som i slutten av februar ble pågrepet og fengslet på dramatisk vis. Det opplyser sentrale kilder til NA24.

De fire nordmennene fjernjobbet som telefonselgere fra Viking Hotel i Pattaya da politiet onsdag 23. februar foretok en razzia og arresterte de norske samt to svenske menn på 30 og 35 år.

Innesperret i flere uker
De etterfølgende ukene ble et mareritt for skandinavene. Etter to døgn på den beryktede cella ved Pattaya Politistasjon ble de overført til varetektsfengselet Nong Pla Lai nordøst for turistbyen. Her satt de til de ble sluppet fri mot kausjon mandag 14. mars og tirsdag 15. mars.

Siktelsen fra politiet lød på brudd på arbeidsvisumreglene og mistanke om utstrakt svindel via internett. Det var åpenbart at politiet trodde da hadde gjort et skup etter at samtlige av skandinavene ble presentert for riksdekkende media inkludert TV på en pressekonferanse i hovedstaden Bangkok (se bildet over).

Ikke bevis for svindel
NA24 snakket flere ganger med sjefsetterforsker i saken oberstløytnant Pongsawat Wongwan ved Pattaya politistasjon.

I ett intervju 27. mars konkluderte Wongwan med at det ikke fantes bevis for internettsvindel og at denne delen av siktelsen ville bortfalle. Politiet fastholdt imidlertid siktelsen for brudd på arbeidsreglene.

- Vi mener de har brutt reglene for arbeid i Thailand. De har arbeidet uten arbeidvisum og arbeidstillatelse, sa Wongwan til NA24.

Nå går politiet altså på et nederlag etter at både forhørsretten i Jomtien og en dommer i Bangkok mandag frafalt alle siktelser.

Dro til Thailand for å bistå
- Det har vært en lang og hard kamp, men nå er vi alle svært lettet, sier administrerende direktør i Trygg Handel Per Fredrik Svedlund til NA24.

Vi står foran rettsbygningen i Jomtien (like sør for Pattaya). Svedlund reiste umiddelbart til Thailand etter at han ble kjent med arrestasjonene.

- Selv om det var et thailandsk selskap som formelt hadde ansatt de norske, så følte jeg at det hele var mitt ansvar. De solgte jo våre produkter, sier Svedlund.

Kunne sjekket bedre
Det var Svedlund som på vegne av Trygg Handel engasjerte det lokale selskapet Global Telemarketing for å bygge opp en salgsorganisasjon med skandinaviske ansatte i Thailand. Produktene de solgte til norske bedriftskunder var tjenester som beskytter mot telefonselgere, faksreklame og falske fakturaer.

- Jeg var ikke klar over at dette med arbeidstillatelser ikke var i orden. Slik jeg ble forklart var det flere muligheter å organisere driften på utan at vi risikerte brudd på thailandske lover og regler, sier Svedlund som ikke har problemer med å innrømme at visse ting kunne vært sjekket bedre med den lokale samarbeidspartneren før oppstarten i 2009.

Svedlund har gjort sitt beste for å løse situasjonen for de norske. Han har hatt mange oppklarende samtaler med politiet og han har hjulpet nordmennene med å skaffe nødvendighetsartikler under fengselsoppholdet.

- Politiet har etter min mening forvekslet våre ansatte. De var egentlig på jakt etter folk i et annet telemarketingselskap med hovedbase i Bangkok, men det var ikke enkelt å få forståelse for dette, sier Svedlund.

Fornøyde ansatte
Han føler frafallelsen av alle siktelser en en oppreisning etter alle skriveriene om svindelmistanken.

- De aller fleste skandinavene som har jobbet for oss har trivdes svært godt med det å få muligheten til å bo og jobbe i Thailand. Lærdommene fra hendelsene de siste to månedene tar jeg med meg videre, sier Svedlun som opplyser at han satser på å starte opp igjen virksomheten I Thailand så snart som praktisk mulig.

Det har foreløpig ikke lykkes NA24 å få kommentar fra noen av de nordmennene involvert i saken.