Gå til sidens hovedinnhold

Thailands statsminister trekker seg

En thailandsk domstol har besluttet å kaste koalisjonsregjeringen i landet på dør.

Thailands statsminister Somchai Wongsawat sier han aksepterer grunnlovsdomstolens kjennelsen i valgfusksaken og trekker seg, melder nyhetsbyrået AP.

Tidligere tirsdag oppløste en grunnlovsdomstolen Womgsawats regjeringsparti Peoples Power Party (PPP) og to av koalisjonspartnerne på grunn av valgjuks under det siste valget.

Det betyr at tre av seks regjeringspartier er oppløst.

- Vanlig borger
Statsminister Somchai Wongsawat ble samtidig utestengt av politikken i fem år, melder BBC.

Ifølge Wongsawat er ikke kjennelsen et problem.

- Det fungerte ikke for meg. Nå skal jeg være en vanlig borger på fulltid, sier den nå avgåtte statsministeren.

Fortsetter som før
Det er imidlertid usikkert om dommen kommer til å få noen umiddelbare følger utover at statsministeren og en del av hans rådgivere forsvinner fra politikken.

Ifølge grunnloven i Thailand får de fleste av regjeringspartienes parlamentsmedlemmer beholde sine plasser i parlamentet dersom de forandrer partinavnet.

De seks partiene i koalisjonsregjeringen har allerede gått ut og sagt de vil danne et nytt parti og danne en ny regjering, melder Reuters.

- Vi vil alle gå til et nytt parti, Puea Thai, og gå til valg på ny statsminister 8. desember, sier Jatuporn Prompan fra PPP.

Voldsomme protester
Kjennelsen kommer etter voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen i Thailand den siste tiden som blant annet har lammet Bangkoks to internasjonale flyplasser.

Da domstolens kjennelse ble kjent brøt det igjen ut uroligheter, denne gang blant tilhengere av regjeringen, som mente kjennelsen var et angrep på demokratiet.

Mandag flyttet opposisjons-demonstrantene tilhørende People´s Alliance for Demoncracy (PAD) seg ut av regjeringskontorene de har okkupert i måneder. Årsaken er ifølge lederne for demonstrantene de flere, dødelige angrepene rettet mot PAD.

Koster
Demonstrantene flytte seg videre til Suvarnabhumi internasjonale flyplass, der flere tusen demonstranter har hindret all flytrafikk i over en uke allerede, for å fortsette aksjonen der.

PAD har sverget å fortsette demonstrasjonene til hele regjeringen trekker seg, som de mener er en marionette-regjering for avsatte og korrupsjonsdømte statsminister Thaksin.

Fremdeles er minst 100.000 turister strandet i Thailand som en følge av de blokkerte flyplassene Suvarnabhumi og den nasjonale flyplassen Don Muaeng. Det har kostet turistnæringen og andre nærmere 120 milliarder kroner.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken