Gå til sidens hovedinnhold

Thailandsk gutt død av fugleinfluensa

En thailandsk gutt er død av fugleinfluensa. Dermed har det fryktede fugleviruset krevd sitt første dødsoffer i Thailand.

Frykten for viruset griper stadig sterkere om seg i landene i Asia. I Bangladesh arbeider leger på spreng for å finne ut om 16 barn som døde av sykdom i forrige uke, ble offer for fugleinfluensaen, og i Indonesia ber regjeringen innbyggerne om ikke å få panikk.

Indonesierne har grunn til å være redde, for millioner av kyllinger rundt om i landet skal være smittet av viruset. Inntil mandag var ingen mennesker berørt av fugleinfluensa i Indonesia, men legene tror det bare er tidsspørsmål før det første tilfellet dukker opp.

Sinne
Hos mange indonesiere er frykten blandet med sinne, for regjeringen i Jakarta innrømmet søndag at viruset først ble oppdaget hos indonesisk fjærkre for et halvt år siden. I tiden fra september til november i fjor spredte viruset seg raskt, sa en regjeringstalsmann.

Sofjan Sudaradjat i Indonesias direktorat for hysdyrhold hevdet at hemmeligholdet skyldtes usikkerhet om hvilken variant av viruset det dreide seg om.

– Press fra næringslivets side forhindret regjeringen fra å si fra med en gang, hevdet veterinæren Marthen Malole.

Om lag 4,7 millioner fugler skal ha dødd eller være nødslaktet i Indonesia tidlig på høsten i fjor. Men 60 prosent av disse skal ha vært rammet av en annen fuglesyke, den såkalte Newcastle-syken, som ikke er farlig for mennesker.

Barn
Ifølge leger som det private fjernsynsselskapet NTV har snakket med i Bangladesh, er 16 barn døde og 30 andre svært dårlige etter å ha blitt smittet av en ukjent sykdom.

– En gruppe eksperter forsøker å finne ut hva slags sykdom dette er, sa en tjenestemann i Dhaka.

– De prøver også å bringe på det rene om det er noen sammenheng mellom disse tilfelle, tilføyde tjenestemannen, som ba om å få være anonym. I Vietnam er det flere barn blant de seks menneskene som til nå er bekreftet døde av fugleinfluensa.

Men myndighetene i Bangladesh er fortsatt ikke sikre på om landet virkelig er rammet av fugleinfluensaen. Talsmenn peker på at landet den siste tiden har vært rammet av uvanlig kaldt vær, og at dette kan være årsaken til at så mange barn er blitt syke.

(NTB-Reuters-DPA)

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren