Gå til sidens hovedinnhold

«The Comeback Gal»

Hillary Clinton slo tilbake og vant over Barack Obama i New Hampshire.

Det ble en herlig revansj for Hillary Clinton i delstaten New Hampshire tirsdag. Etter nederlaget i Iowa forrige uke, begynte eksperter å spå at New York-senatoren nå var på vei ut av presidentvalgkampen. De aller fleste meningsmålingene viste at hun ville tape stort for konkurrenten Barack Obama, men slik gikk det ikke.

Overrasket alle
Dermed er det nytt liv i den demokratiske nominasjonskampen, som mange ventet ville være avgjort med seier til Obama i New Hampshire.

Nå er amerikanske valganalytikere overrasket over Clintons Lasarus-lignende comeback. Resultene ble ikke klare før rundt 04-tiden i natt, flere timer etter Republikanerne. Da var det imidlertid klart at Clinton hadde fått 39 prosent av stemmene, mot Barack Obamas 36.6 prosent.

Tirsdag viste hun at hennes politiske karriere fremdeles lever i beste velgående. Hun slo Obama hårfint i New Hampshire, med kun noen få tusen stemmer, men i nominasjonsvalget er en seier en seier.

Les også: Veien til Det hvite hus.
Les også: Alt om USA-valget.

- Jeg kom i kveld med et veldig fullt hjerte, og jeg vil spesielt takke New Hampshire. I løpet av den siste uken har jeg hørt på dere og samtidig funnet min egen stemme, sa Clinton til sine jublende tilhengere sent natt til onsdag norsk tid. Kontrasten var stor til talen i Iowa, der hun sto tydelig skuffet omkranset av sin ektemann Bill Clinton og tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Etter natt tok hun med seg tenåringer på scenen da hun holdt sin takketale. Alt var regissert av Clinton-leiren mange rådgivere.

Delstaten er viktig for Clinton-familien. Bill Clinton ble kjent som «The comeback kid» da han havnet på andreplass i New Hampshire, i det som ble erklært en «moralsk seier» for Clinton i 1992. Mediene fikk for alvor opp øynene for Clinton, som vant presidentvalget senere i 1992, og ble den første Demokraten siden andre verdenskrig som fikk to perioder i Det hvite hus.

Nå kan Hillary kalle seg for «The comeback gal».

- Jeg føler at vi alle snakket rett fra hjertet, og jeg er så glad for at dere svarte. La oss nå gi Amerika den typen comeback som New Hampshire akkurat har gitt meg, sa New York-senatoren.

Et viktig tema for Demokratenes under gårsdagens primærvalg var økonomien. Ektemannen var president under den lengste sammenhengende perioden med økonomisk vekst siden 2. verdenskrig. Det husker amerikanske demokrater, og dette teller i positiv retning for Hillary Clinton.

Tilspisset kamp
Seieren i New Hampshire var en maktdemonstrasjon fra Clinton, men Obama fremsto ikke som en slagen mann i går.

- Vi vet at kampen som venter oss vil bli lang, sa Obama til sin støttespillere i går.

Det er ventet at han vil bli en seriøs utfordrer til Clinton, både i Nevada og South Carolina.

- Men glem aldri at uansett hvilke hindringer som vil komme så er det ikke noe som kan stoppe kraften bak millioner av stemmer som ønsker endring, sa obama.

Kommentarer til denne saken