Gå til sidens hovedinnhold

- Ti av de prostituerte fra Romania var under 20 år

- Men vi har også vært urolig for at noen kan ha vært under 18.

Rumenere er den nest største gruppen innen prostitusjon i Norge, etter nigerianere.

Mange selger sex for å forsørge familien i hjemlandet eller for å overleve selv, og ofte har de prostituert seg i hjemlandet før de kommer til Norge.

- Det har kommet mange nye fra Romania. I 2011 var vi i kontakt med cirka 74 rumenske prostituerte, som vi oppsøkte i gatene. Mange er svært unge. De fleste er under 25 år, og rundt ti av dem var under 20 år. Men vi har også vært urolig for at noen kan ha vært under 18, forteller virksomhetsleder i prostitusjonshjelpesenteret Nadheim i Oslo, Olav Lægdene til Nettavisen.

Fra 2009 til 2010 gikk antall rumenske prostituerte opp med 23 personer. Mens man har sett en nedgang i prostituerte fra for eksempel Bulgaria etter sexkjøpsloven kom, har antallet fra Romania holdt et høyt tall.

- Det kommer mange nye personer fra år til år, på grunn av at de sirkulerer mellom landene.

Under stålkontroll
Nadheim har en rumenskspråklig arbeider med god innsikt i det rumenske miljøet i Norge. Han har hatt kontakt med en rekke rumenske prostituerte, og avdekket flere menneskehandelssaker.

- Mange er redde for å snakke med oss og gi informasjon fordi de ser at de er under sterk kontroll av bakmenn. Vi er veldig urolig for denne gruppa. Det er en stor risiko for dem å ta imot hjelp, sier Lægdene.

Ofte er rumenerne veldig fattige, de snakker ikke norsk eller engelsk og nettverket deres er som oftest kun begrenset til bakmenn og andre prostituerte.

- Tar de imot hjelp, er de helt avhengig av at hjelpen er tilstrekkelig. Derfor er det en risiko å avgjøre hvorvidt det er verdt det å ta sjansen. De har lite kunnskaper om det norske hjelpesystemet, sier Lægdene.

Avhengig av døtres prostitusjon
De mest synlige rumenerne i Norge ser man som oftest tiggende som en del av et rumensk fellesskap eller en familie. Det er derimot en stor forskjell på gruppene som tigger på gata og de som selger sex.

- De som prostituerer seg, har som oftest kun kontakt med hverandre og med bakmennene sine, som noen ganger er jentenes kjærester.

Lægdene tror ikke at kvinnene blir direkte presset av familien sin til å gå inn i prostitusjon, men at det likevel skjer en slags godkjenning av dette fra familien.

- Noen blir presset av bakmenn, andre ser at familien er avhengig av at de prostituerer seg for at de skal overleve, forteller Lægdene.

Kvinnene sitter igjen med lite penger selv, da bakmenn tar mye av pengene. Resten går ofte til å forsørge familien.

Prostitusjonsstrøm skyldes finanskrisen
Fellesnevneren for de rumenske kvinnene, er at de har lite skolegang samt marginale muligheter på arbeidsmarkedet i hjemlandet.

- Finanskrisen i Europa gjør også at Norge har blitt et mer attraktivt land. Samtidig gjør sexkjøpsloven det vanskelig å selge sex. Politiet prøver å overvåke disse miljøene. Det har vært en økning i gateprostitusjon de siste årene, og dette tror vi det henger sammen med finanskrisen.

Delte ut 70 000 kondomer
Nadheim deler ut kondomer og glidekremer til prostituerte i gatene, og bare i fjor ble det delt ut hele 70 000 kondomer.

- En del blir gravide ufrivillig. Vi prøve å sette dem i kontakt med helseapparatet og bistå til å få abort, dersom de ønsker dette.

Rumenernes rettigheter her er begrenset, men de får sjekket om de er gravid eller har kjønnssykdommer. Mange er preget av at de lever vanskelige liv og har lite penger til eget forbruk.

- Jeg skulle følge en rumensk kvinne til sykehuset for å ta abort. Hun hadde da ikke råd til trikkebilletten engang, forteller Lægdene.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken