Gå til sidens hovedinnhold

Ti VM-mål vi aldri glemmer

Sjekk hvilket av målene du husker best.

Det er 188 dager til VM i Brasil braker løs neste sommer og i anledning fredagens gruppetrekning, er det dags å mimre litt.

I løpet av de 19 verdensmesterskapene som er gjennomført siden 1930, er det nemlig scoret en hel rekke legendariske mål, som for alltid vil bli trukket fram i tide og utide.

Vi får beklage til både Arne Brustad, Kjetil Rekdal, Tore André Flo og Dan Eggen, men vi har ikke funnet plass til noen nordmenn når vi har tittet på de beste målene i VM-historien.

Det er praktisk talt umulig å måle et langskudd fra 30 meter opp mot et soloraid fra 50 meter eller et angrep der ballen holdes i laget i 100 trekk før den settes i mål. Derfor har vi valgt ikke å rangere, men heller kalle dette 10 av de beste målene i VM-historien.

Roberto Baggio - VM 1990 - Italia - Tsjekkoslovakia

Italia og Tsjekkoslovakia møttes i det som var en ren gruppefinale i Roma under VM i 1990. Mannen som skulle vise seg å bli VMs toppscorer, Salvatore Schilacci, hadde allerede gitt vertsnasjonen ledelsen da en ung herremann ved navn Roberto Baggio mottok ballen midt på banen. Han spilte vegg med Giuseppe Giannini før han rundlurte hele det tsjekkoslovakiske forsvaret og satte ballen i mål.

HTML EMBED

Saeed Al Owairan - VM 1994 - Saudi Arabia - Belgia

Saeed Al Owairan er kanskje ikke et fotballnavn som klinger spesielt godt i ørene til norske tilhengere. Denne mannen har imidlertid scoret et av VM-historiens flotteste mål. Få hadde ventet mye av Saudi Arabia før VM i 1994, men laget tok seg videre til åttedelsfinale, blant annet på grunn av Owairans fantastiske enkeltmannsprestasjon i den siste gruppespillskampe mot Belgia. Etter å ha mottatt ballen på midtbanen, løp han fra hele det belgiske laget og hamret ballen i mål bak turneringens beste keeper, Michel Preud'homme.

HTML EMBED

Diego Maradona - VM 1986 - England - Argentina

Ja, vi har sett det så mange ganger at det er nesten kjedelig, men den må med likevel. Diego Maradona hadde allerede bokset ballen i mål, da han sto bak det som regnes som tidenes beste VM-scoring. England røk ut av VM, mens Argentina gikk hele veien. Har du ikke sett målet med Víctor Hugo Morales som kommentator ennå, kan den være verdt en ny titt nå. «Genio, genio, genio, ta-ta-ta-ta gooooooooooool».

HTML EMBED

Michael Owen - VM 1998 - England - Argentina

Vi holder oss til enkeltmannsprestasjoner og flytter oss fram til VM i 1998. Alan Shearer hadde få minutter tidligere utlignet Gabriel Batistutas ledermål på straffe, da David Beckham fant Michael Owen på tur framover. 18-åringen, som hadde fått sjansen fra start, parkerte både Roberto Ayala og José Chamot og banket ballen i krysset til engelsk ledelse. Senere i kampen utlignet Javier Zanetti etter et lurt frisparktrekk, før England røk ut på straffer.

HTML EMBED

Carlos Alberto - VM 1970 - Brasil - Italia

Vi har nå tatt for oss noen av de flotteste solo-målene i VM-historien, og det er på tide å hylle kollektivet. Etter et skuffende 66-VM ville Brasil tilbake til topps fire år senere - og for en måte de gjorde det på. Anført av stjerner som Pelé, Jairzinho, Rivelino og Tostao, kjørte Brasil over samtlige motstandere og vant alle kampene i mesterskapet. Mest juling av alle fikk Italia i finalen. Slitne italienere, som hadde spilt 120 minutter mot Vest-Tyskland i semifinalen, lå allerede under 3-1 da knockout-slaget kom etter et glimrende angrep som kaptein og høyreback Carlos Alberto avsluttet fire minutter før slutt.

HTML EMBED

Esteban Cambiasso - VM 2006 - Argentina - Serbia & Montenegro

Fra ett årtusen til et annet og fra et mesterlig kollektiv til et annet. Serbia hadde lite å bidra med i VM 2006 og fikk også rundjuling av Argentina i den andre gruppespillkampen. 24 pasninger ble slått mellom argentinerne før Hernan Crespo hælsparket ballen til Esteban Cambiasso som banket ballen i mål. Et av de flotteste lagmålene i VM-historien.

HTML EMBED

Diego Maradona - VM 1994 - Argentina - Hellas

Som nevnt er det mye å velge i og vanskelig å velge, men vi må nesten ta med litt mer argentinsk klikk-klakk og litt mer Diego Maradona. Et nitrist gresk lag hadde lite å stille opp med da argentinerne vartet opp med festfotball i Foxborough. Med Maradona i hovedrollen, spilte Alfio Basiles menn på grekerne hodepine. Fernando Redondo, Claudio Caniggia og Maradona kombinerte vakkert før sistnevnte banket ballen i krysset - Maradonas siste VM-mål.

HTML EMBED

Brasil - 1982

I et forsøk på å begeve oss over i scoringer fra distanse, må vi bare ta en stopp innom Brasils VM-lag i 1982. Laget er regnet som et av de sterkeste brasilianske lagene noensinne, men ble et nummer for små for Italia og Paolo Rossi i mellomspillet. Laget vartet opp med så mye snadder at vi rett og slett under oss alle målene til Brasil fra VM i 1982.

HTML EMBED

Arie Haan - VM 1978 - Nederland - Italia

Det virker som ballen bruker mye lenger tid fra foten til Arie Haan til den går i mål nå enn det det gjorde på VHS-en fra VM i 78, men det er en klassiker og fortjener en plass her likevel. Nederland og Italia spilte om retten til å møte Argentina i VM-finalen, og stillingen var 1-1 da Arie Haan klinket til fra 40 meter og sikret for å skrive navnet sitt med gullskrift inn i VM-historien.

HTML EMBED

Giovanni van Bronckhorst - VM 2010 - Nederland - Uruguay

For tre og et halvt år siden kopierte nærmest Giovanni van Bronckhorst sin landsmann, med en fantastisk suser i semifinalen mot Uruguay. Nederland vant kampen 3-2, men tapte finalen for Spania med 1-0. Uruguay ble nummer fire etter at de også tapte bronsefinalen 3-2 mot Tyskland.

HTML EMBED
Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken