Gå til sidens hovedinnhold

Tiårets feteste hyttehandler

Prisrekorden i hyttemarkedet har stått i fem år. Sjekk hva selgeren fikk.

Ti år er gått siden årtusenskiftet. Nettavisen har sett nærmere på de mest eksklusive handlene i hyttemarkedet.

LES OGSÅ:- 10-årets råeste bolighandler

Det norske hyttemarkedet kan deles i to. Vi har sommerhyttene ved sjøen, og vinterhyttene på fjellet.

SE BILDER I BILDEKARUSELLEN NEDERST I SAKEN

Nesten uten unntak finner vi de dyreste strandhyttene i Sandefjord, på Tjøme, eller i Blindleia utenfor Lillesand.

De dyreste fjellhyttene ligger - med noen ganske få unntak - på Hafjell eller Geilo.

Studerer man prisene, er det overraskende stor forskjell på nivået ved sjøen og på fjellet. Flere eiendommer langs sjøen er omsatt til priser oppunder 30 millioner eller mer, mens det på fjellet er få hytter som har kostet over 20 millioner.

La oss derfor begynne ved sjøen. Prisrekorden befinner seg i Blindleia utenfor Lillesand, og har stått helt siden 2004. Da solgte Bik Bok-gründer og eiendomsinvestor Ola Mæle sin storslåtte eiendom på Åkerøya for 34 millioner kroner.

Kjøper var den mediesky Karl Johan Sunde. Han har tjent seg rik på isolasjonsprodusenten Sundolitt. Han er bror av den mer kjente fergerederen Olav Nils Sunde, som på nittitallet tok kontroll over Color Line. Karl Johan Sunde er ifølge Kapital god for en milliard kroner. Broren er god for 7,6 milliarder.

Sunde-brødrene har dermed ikke noen problemer med å hevde seg godt på eiendomsfronten. Karl Johan har i tillegg til kremeiendommen i Blindleia, også en fet vinterhytte i Lunnstaden - Hafjells svar på Beverly Hills.

Når det ikke er ferie, bor Karl Johan i en eldre murvilla i Harald Rømckes vei på Bygdøy i Oslo som satte prisrekord med 40 millioner kroner i 1997.

Fergebror Olav Nils bor fast i en av hovedstadens flotteste nye villaer - en tilbaketrukket gigantvilla i Lillevannsveien i Holmenkollåsen.

I 2007 sto han for kjøpet av en av de mest kostbare eiendommene ved sjøen da han la 27 millioner kroner på bordet for idyllen på øya Fuglø utenfor Tvedestrand i 2007. På fjellet residerer fergerederen øverst i Hafjell, ikke langt fra hotelleier Petter Stordalen.

Nest dyrest i skjærgården er Brian Jebsens kjøp av Sjøbakkveien 27 i Sandefjord i 2007. Han fikk «go» for å rive den gamle hytta og sette opp noe nytt og moderne. Jebsen er dansk, og grunnla børsselskapet Altinex.

Verdt å nevne er også Ola Mæles salg til seg selv av den etter hvert så mye omtalte «Gården» på Akerøya i Blindleia. Her tapte Mæle i fjor en bopliktstrid med myndighetene. Det hele endte med at han omgikk problemet ved å selge «Gården» til et selskap eid av seg selv. I denne interntransaksjonen ble prisen satt til 34 millioner.

I Indre Oslofjord ligger eksklusive landsteder på rekke og rad. Den dyreste - Langebåt, beliggende på nordsiden av Drøbak - gikk for 22 millioner for fire år siden fra fagforbundet Jern og Metall til boliginvestor Bo Christer Wik. I 2007 ble Bryggeveien 4 på Oustøya solgt for 20 millioner kroner til eiendomsinvestor Helge Mørck.

Endelig kan det være verdt å nevne at det også før årtusenskiftet ble omsatt dyre eiendommer langs kysten. Tidligere aksjemegler Kjell Christian Ulrichsen kjøpte Skogan Gård utenfor Sandefjord for hele 30,5 millioner i 1994. Siden har han ligget i krangel med lokale myndigheter om almennhetens adgang til strandsonen.

På fjellet er det pussig nok Statoil som innehar rekorden med sitt hyttetun på Geilo til 30 millioner kroner. Geilo er det desidert dyreste hytteområdet i innlandet. På Kikut - det mest eksklusive på Geilo - ligger flere svært dyre hytter. Mange av de mest verdifulle er imidlertid bygget nye de senere årene, og er derfor ikke med på rekordstatistikken. Blant disse er definitivt luksushytta til aksjeinvestoren Jan Haudemann Andersen.

Les også:Grenseløs luksus på Geilo.

Trysil skiller seg ut med én hytte i rekordsjiktet. Eiendomsinvestor Jan Gunnar Greftegreff kjøpte for få år siden en hytte til 19 millioner.

Mange har de senere årene forsøkt å få svært høye priser for sine hyttepalasser på fjellet. Dette har vist seg vanskeligere enn å få prisrekorder langs sjøen. Mange har kuttet prisen drastisk før de har lykkkes med å selge.

Et eksempel er arkitekt Finn Sandmæl, som gikk friskt ut med 20 millioner i prisforlangende for sin Oppdal-hytte, men endte opp med å selge til 10,5 millioner. I

En ny luksushytte på Geilo ble forsøkt solgt 24 millioner, men selger måtte til slutt senke prisen.

På Hafjell ligger en kliss ny hytte på hele 640 kvadratmeter brutto. Selger har i hele høst forsøkt å selge for 25 millioner. Så langt er den ikke solgt.

Den aller dyreste fritidseiendommen som har vært forsøkt solgt er Skarvegløtt på Geilo. Nils Nordvik hos Nordvik & Partners forsøker på vegne av selger å få 60 millioner kroner.

Akkurat som på boligfronten, finnnes det eiendommer som har en langt høyere verdi enn det som fremkommer av handlene i bruktmarkedet. Et par eiendommer som er verdt å nevne er hyttene til barndomskameratene og de tidligere kompanjongene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten fra Molde.

Røkkes overdådige palass på Oppdal tar kaka. Det enorme hyttetunet skal ha kostet rundt 200 millioner kroner da det sto ferdig på begynnelsen av tiåret. Ingen fjellhytter i nærheten, ingen ved siden.

Likevel er Gjelstens moderne hytte øverst i Hafjell også verdt å nevne. Hytta er utvilsomt Hafjells feteste - verdien ble for noen år siden anslått til over 50 millioner.

2632

Kommentarer til denne saken