Gå til sidens hovedinnhold

Tiårets frekkeste ansatte

Outsourcet i hemmelighet egen jobb for en femtedel av lønna. Hanket inn millionlønn uten å løfte en finger. Se «Bobs» utrolige jobbstunt.

En ikke navngitt amerikansk IT-medarbeider står for det antageligvis frekkeste ansatte-stuntet på mange år.

Uten at sjefen visste det satte han ut sin egen jobb til en kineser for en femtedel av egen lønn. Han gjentok trikset i flere jobber og kunne dermed heve flere fete lønninger samtidig som han kunne sitte og dingle med beina på jobben.

(som vi skal høre lengre ned i saken kan lignende ting skje også i Norge)

Brukte tiden på Facebook
Ifølge BBC brukte mannen all sin "ledige" tid på å se på YouTube samt surfe på Facebook, LinkedIn, Reddit og eBay.

Programutvikleren i 40-årene brukte et IT-selskap i Shenyang til å utføre sin egen jobb.

Det amerikanske selskapet mannen var ansatt i, begynte å mistenke at noe var galt etter en rutinemessig revisjon. Selskapets nettleverandør, Verizon, ble i mai 2012 om å igangsette en analyse av all inngående trafikk på selskapets VPN-nettverk (Virtual Private Network).

Sendte kodebrikke i posten
Verizons sikkerhetsblogger, Andrew Valentine, røper flere oppsiktsvekkende detaljer i sin siste blogg.

- Selskapet mannen jobbet for og kunde hos oss, hadde i lang tid oppfordret folk til å jobbe hjemmefra i perioder og VPN-oppkoblingen var derfor ikke av strengeste sort sikkerhetsmessig. Mannen, som vi kalte «Bob» under kontrollarbeidet, hadde simpelthen sendt sin VPN-kodebrikke i posten via Fedex til Kina. Så når de koblet seg på så det ut som om det var Bob som var inne og jobbet, skriver Valentine.

Oppkobling fra Kina - «Bob» på kontoret
I den rutinemessige revisjonen oppdaget selskapet at VPN-oppkoblingen skjedde fra Kina, mens «Bob» vitterlig satt på sitt kontor.

Til og begynne med trodde «Bobs» arbeidsgiver at det kunne være et virus eller ondsinnet programvare som hadde kommet seg inn i systemet. Ifølge VPN-loggen, som bare gikk tilbake seks måneder, så de at det hadde vært daglig oppkoblinger fra Shenyang i hele perioden, og ofte varte oppkoblingene hele dagen.

Betalte hundrevis av fakturaer
- Da vi undersøkt «Bobs» PC kom vi over hundrevis av fakturaer Bob hadde betalt fra det kinesiske selskapet. Andre funn gjorde at vi etter relativt kort tid hadde det sanne bildet, skriver Valentine.

En typisk arbeidsdag til «Bob» så slik ut:

0900: Ankomme jobben for å tilbringe de to første timene med å surfe på REddit og se på kattevideoer på YouTube

11.30: Utvidet lunsj

13.00: Surfe en time på Ebay

14.00: Surfe på Facebook og LinkiedIn et par timer

16.30: Sende opptatering på dagens jobb til ledelsen

17.00: Gå hjem

- Vi fant beviser på at «Bob» parallelt brukte samme trikset overfor andre arbeidsgivere. Han mottok lønn fra flere samtidig og håvet inn flere hundre tusen dollar årlig. Han betalte knapt en femtedel av dette til kineserne som gjorde jobben(e) hans. Og det mest utrolige - på selskapets kvartalsvise medarbeiderevalueringer hadde «Bob» i en årrekke blitt kåret til beste utvikler, avslutter Valentine.

- Kan skje i Norge
- Dette kan nok være fult mulig i større organisasjoner også her i Norge, sier administrerende direktør i IT-giganten Sysco Frank Vikingstad til Nettavisen NA24.

For noen år siden opplevde en kollega av Vikingstad noe lignende.

- Han drev med rutinemessig kontroll da han la merke til noe rart vedrørende en tidligere indisk medarbeider. Til tross for at det var over lenge siden han hadde hatt oppdrag for oss fakturerte han for fullt ennå. Da han ble stilt spørsmål om dette via epost svarte inderen: «I’m still supporting Norway», sier Vikingstad.

Ballen ble spilt over til økonomiavdeleingen som fikk stoppet utbetalingene.

- Han beste unnskyldning var at ingen hadde bedt ham stoppe å sende fakturaene, ler Vikingstad.

Litt imponert
Hodejeger i Hammer & Hanborg og jobb-blogger Trine Larsen lar seg imponere.

- Han er jo egentlig en veldig smart fyr som har fått til dette. Når det gjelder Norge har vi nok av eksempler på medarbeidere som ikke gjør stort annet enn å surfe etter ferier og på sosiale medier. Dette skjer i større bedrifter hvor det er lett å gjemme seg bort. Vi har sett eksempler både fra tyskland og Norge at bedrifter har medarbeidere de ikke vet om, og medarbeidere som skryter av at de har gjort minst mulig. Men når det gjelder «Bob», så har han jo faktisk fått oppgave gjort med glans selv om han ikke har gjort dem selv. Men som vi stadig opplever, ting kommer alltid for en dag. Spør du meg burde han jo bruke sitt nettverk og lederegenskaper åpent og ærlig, sier Larsen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken