Gå til sidens hovedinnhold

- Tibet er blitt et helvete på jord

Tirsdag gikk fredsprisvinner Dalai Lama til kraftig angrep på Kina.

Kina har gjort Tibet til et helvete på jord, mener tibetanernes åndelige leder. Under markeringen av 50-årsdagen for starten på tibetanernes mislykkede opprør mot kinesisk styre, kom han med harde utfall mot okkupasjonsmakten. Det melder nyhetsbyrået AFP.

- Tibetansk kultur og identitet er «nær ved å bli utryddet», sa Dalai Lama da han tirsdag holdt tale i Dharamsala.

- Disse 50 årene har brakt med seg usigelig lidelse og ødeleggelse i Tibet, påpekte han.

Massedrap
- Da Tibet ble okkupert, gjennomførte det kinesiske kommunistregimet en rekke undertrykkende og voldelige aksjoner. Det umiddelbare resultatet av disse aksjonene ble at hundretusener av tibetanere mistet livet, sa Dalai Lama.

Tibetanerne har «bokstavelig talt levd i et helvete på jord», hevder mannen som med fredelige midler har krevd selvstyre for Tibet. 73 år gamle Dalai Lama påpekte også at tibetanere, selv i dag, lever i konstant frykt.

I fjor utviklet årsdagen for opprøret seg til langvarige opptøyer i Tibet. Dermed tar ikke de kinesiske myndigheter noen sjanser foran markeringen i år. Ifølge Ritzau, har de utkommandert et massivt oppbud med sikkerhetsstyrker i Tibet, for å forhindre alle former for protester og demonstrasjoner.

Lever i eksil
Den åndelige lederen talte fra den indiske byen der han har levd i eksil siden opprøret mot det kinesiske overherredømmet. Den tibetanske motstandsbevegelsen ble knust og den fjortende Dalai Lama i rekken måtte flykte til India. Her var han aktiv i opprettelsen av den tibetanske eksilregjeringen, og jobbet med å bevare den tibetanske kulturen.

Tenzin Gyatso, som han egentlig heter, ble innsatt som Tibets statsoverhode den 7. november 1950, bare 15 år gammel. I 1989 fikk han Nobels fredspris for sin fredelige kamp for selvstendighet.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken