Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes beste

- Han var en skremmende jævel helt fra starten.

Onsdag kveld skal Sir Alex Ferguson lede Manchester United i den første av to semifinalekamper mot Arsenal i Champions League. Det er en turnering han har vunnet to ganger tidligere.

Første gang han ledet United til seier i Europas gjeveste klubbturnering, var i 1999 - tolv og et halvt år etter at han overtok managerjobben på Old Trafford.

Nå er han tidenes mestvinnende britiske manager med ti Premier League-titler, fem FA-cuptitler, tre ligacuptitler, samt én triumf i VM for klubblag, den europeiske supercupen, cupvinnercupen og interkontinentalcupen.

Enorm pasjon for spillet
- Det er ikke bare én eller to ting han er god på, det er viktig å få fram, men det er noen ting han er veldig, veldig god på, sier Henning Berg til Nettavisen.

Lillestrøms hovedtrener spilte under Ferguson i Manchester United fra 1997 til 2000, og var med på flere av de nevnte triumfene.

- Han har en ekstrem pasjon for spillet, stor arbeidskapasitet, han er flink med spillerne og å få dem til å yte sitt beste, og så er han også flink til å sette sammen lag og hente spillere. Men det er først og fremst drivkraften, energien, vinnerviljen, som han klarer å få fram på en positiv måte, forteller Berg.

Den tidligere forsvarsklippen roser også Ferguson for å være en veldig god menneskekjenner.

- Han treffer oftere enn han bommer i forhold til hvordan han jobber med spillere.

Startet som 32-åring
Managerkarrieren til Sir Alex Ferguson startet i East Stirlingshire, da skotten var 32 år gammel. Det var en deltidsjobb som ga ham 40 pund i uka, i en klubb som ikke engang hadde en eneste målvakt i stallen da han overtok.

- Jeg har aldri vært redd for noen, men Ferguson var en skremmende jævel helt fra starten, har spissen Bobby McCulley en gang uttalt om den tiden.

Ferguson skapte seg umiddelbart et navn som en hard manager, en som krevde disiplin og hadde gode taktiske evner.

Bare et halvt år senere kom St. Mirren med et tilbud, som Glasgow-fødte Ferguson til slutt takket ja til. Fra oktober 1974 til våren 1977 klarte Ferguson å løfte St. Mirren fra å være et lag på nedre halvdel av andredivisjon, med 1000 tilskuere på kampene, til å bli ligamester i Skottland.

- Han gjorde meg til kaptein bare 17 år gammel og var alltid fantastisk mot meg. Jeg har hørt alle ryktene om ham, men han kastet aldri tekopper mot meg eller noen andre på laget, har Tony Fitzpatrick senere fortalt.

St. Mirren var et ungt lag, snittalderen var faktisk bare 19 år, og under Ferguson ble publikum servert strålende angrepsfotball. Likevel endte det med bitterhet og uvennskap, da St. Mirren offisielt sparket Ferguson for kontraktsbrudd. Senere har det kommet fram at årsaken angivelig var at Ferguson allerede hadde takket ja til å overta Aberdeen.

Spillerbot for forbikjøring
Aberdeen var en stor klubb da Ferguson overtok i juni 1978, men en klubb som ikke hadde vunnet ligaen siden 1955. Nå var det opp til 36 år gamle Alex Ferguson å rette på det.

I Aberdeen fikk han kallenavnet «Furious Fergie» (rasende Fergie, red.anm.). Han bøtela en av spillerne, John Hewitt, for å kjøre forbi ham på en offentlig vei, og sparket tekanner på spillerne i pausene. Men Aberdeen vant ligaen i 1980, og Ferguson følte endelig at han ble respektert av spillerne i klubben.

- Han er en leder blant menn. Det er hva han gjør best, og det hadde ikke spilt noen rolle hvor eller når, han ville ha gjort suksess. Han ga spillerne så stor selvtillit, sier Alex McLeish, midtstopper på Aberdeens storlag.

Den forskjellige behandlingen av spillerne i St. Mirren og Aberdeen, viser at Fergusons spillerbehandling varierer i forhold til spillernes alder, erfaring og personlighet.

- Jeg har fått hårfønerbehandling, jeg også, men jeg har også fått mye ros og tilbakemelding på hva jeg kan og er god på. Jeg har fått mye mer positiv tilbakemelding enn jeg har fått hårføneren, forteller Henning Berg til Nettavisen.

Aberdeen vant ligaen i 1984 og 1985, og i 1983 gikk laget sensasjonelt til topps i cupvinnercupen etter seier 2-1 over Real Madrid i finalen. «Forbikjøreren» Hewitt scoret for øvrig det avgjørende målet, sju minutter ut i andre ekstraomgang.

Nå hadde Alex Ferguson markert seg så sterkt som manager at engelske klubber begynte å vise interesse. Tottenham Hotspur ønsket ham som etterfølger for Peter Shreeeves, men Ferguson sa nei og jobben gikk i stedet til David Pleat. Arsenal kom med et tilbud, men igjen sa Ferguson nei. den jobben gikk til en annen suksessfull skotte, George Graham.

Det gikk sommeren 1986 rykter om at Ferguson var utpekt til å erstatte Ron Atkinson, men Atkinson ble sittende helt til november. Da kom Ferguson inn - på dagen.

Sjokkert over drikkingen
Han fikk nok et lite sjokk da han startet i jobben som sportslig leder for en av verdens største klubber, en klubb som nå var marginalisert til statist av Liverpool. Ferguson ble «deprimert» av formen til spillere som Norman Whiteside, Paul McGrath og Bryan Robson, som ifølge Ferguson drakk for mye alkohol.

United klatret til ellevteplass i løpet av Fergusons første sesong på Old Trafford. Sesongen etter ble spillere som Steve Bruce, Viv Anderson, Brian McClair og Jim Leighton kjøpt inn. Sistnevnte var en av heltene fra Aberdeens europacuptriumf.

Likevel ble det igjen en ellevteplass i ligaen.

Gary Pallister, Neil Webb og Paul Ince ble kjøpt inn i 1989/90-sesongen, men til tross for en oppmuntrende 4-1-seier over regjerende mester i åpningskampen, gikk det ikke noe bedre. I september 1989 tapte United hele 1-5 for byrivalen Manchester City, og journalister og fans krevde hans avgang.

«Tre år med unnskyldninger og laget er fortsatt ræva. Farvel, Fergie» sto det på et banner på tribunen under en kamp.

Robins reddet jobben
Etter en rekke på sju kamper uten seier, var det ventet at Ferguson ville få sparken dersom laget tapte for Nottingham Forest i FA-cupens tredje runde. Mark Robins scoret det eneste målet i kampen, som United vant 1-0.

Det målet reddet sannsynligvis jobben til Ferguson.

Manchester United gikk helt til topps i FA-cupen det året, og fulgte året etter opp med å vinne cupvinnercupen.

Resten er, som man sier, historie.

Onsdag kveld kan Sir Alex Ferguson lede United mot enda en triumf, når første del av semifinaleduellen mot Arsenal skal utspille seg på Old Trafford. Nettavisen følger kampen direkte i livesenteret.

Kilder: BBC, Wikipedia, The Guardian

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken