Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes dårligste Høyre-tall

Erna Solberg er på god vei til å styre Høyre inn i sitt dårligste Stortingsvalg siden 1885.

Nettavisen har gått gjennom resultatene i stortingsvalgene fra 1885 til 2005. Det er mildt sagt dyster lesning for dagens partileder i Høyre Erna Solberg.

Hun er nemlig i ferd med å styre eget parti rett til et stemmemessig bunnivå.

Det gamle og ærverdige partiet er nemlig på stø kurs mot sitt dårligste valgresultat noensinne.

Én prosents margin
Det er snart 30 år siden de glade dager da Høyre fikk 31,8 og 30,4 prosent av stemmene på begynnelsen og midten av 1980-tallet. Det er enda lenger siden oppslutningen lå på 49,3 prosent slik den gjorde i 1894.

Faktisk så lenge siden både i tid og oppslutning at Erna Solberg ikke engang bør ha det i drømmene.

Hun ligger nemlig å vaker like under nivået for forrige gang Høyre fikk tidenes dårligste valgresultat; ved forrige stortingsvalg i 2005.

Da var oppslutningen på beskjedne 14,1 prosent mot 21,2 prosent valget før i 2001.

Erna Solberg hadde tatt over ledervervet i partiet ett år tidligere.

Valgforsker Bernt Aardal har samlet samtlige meningsmålinger som er gjort i februar på egen hjemmeside. De viser en gjennomsnittlig oppslutning for Høyre på 15,1 prosent.

Det er ett prosentpoeng over tidenes svakeste stortingsvalg.

Dårligste fikk partiet på målingen Norstat gjorde for Vårt Land.

Der stoppet pila på 12,6 prosent.

I mars fortsatte fallet på den gjennomsnittlige målingen til 13,6 prosent. Dårligst denne gangen var målingen til Synovate. Den viste en oppslutning på 11,5 prosent.

Og det stopper ikke der.

Den beste målingen for måneden ble gjort av Gallup. Der endte oppslutningen på 15,6 prosent, marginalt over gjennomsnittsmålingen for februar.

Fredag 24. april kom katastrofemålingen ikke engang Høyre kan lukke øynene for.

I en måling i Vårt Land får Høyre og Erna Solberg en oppslutning på 10,8 prosent.

Gode miner til slett spill
Katastroferesultat ved forrige korsvei og laber oppslutning på meningsmålingene til tross, Erna Solberg får tillit som partileder gang på gang.

Og utad holder medlemmene rekkene og viser gode miner til slett spill til tross for at gjennomsnittsoppslutningen til Høyre i stortingsvalg etter krigen ligger på 20,4 prosent med en median på mellom 18,9 og 19,6 prosent.

Høyres pressekontakt har henvist alle henvendelser rundt meningsmålingsresultater til partiets talsmann Trond Hole, men til tross for gjentatte forsøk har det ikke lykkes Nettavisen å komme gjennom til Hole på telefonen.

Tidligere medlemmer av Høyre har imidlertid begynt å ta bladet fra munnen.

- Problemet er Erna
Den som har gått hardest ut mot partilederen i Høyre er tidligere sentralstyremedlem i Unge Høyre og tidligere formann i Oslo Unge Høyre Petter T. Stocke-Nicolaisen. I en kronikk i Dagens Næringsliv 27. mars i år gikk han hardt ut mot Erna Solberg.

Kravet var at partilederen må gå snarest.

- Svakt politisk lederskap karakteriseres først og fremst av at intet nytt skjer. Skal man gjøre noe nytt, må man nemlig ta sjansen på ikke å lykkes:. Det kunne ikke Jan Petersen, og det kan ikke Solberg. Deres posisjon og autoritet var/er ikke sterk nok til å tåle nederlag, dermed kan de ikke utfordre partiet, sier Nicolaisen til Nettavisen den gangen.

Så utdypet han utsagnene.

LES OGSÅ: - Erna må gå

- Jeg har ikke noe personlig imot Erna Solberg. Men hun eier ikke karisma, hun fremstår som en kommunegrå byråkrat, som er god til å holde orden - men som ikke får saker på dagsordenen. Det parti som intet våger, vinner ikke valg. Spør en Thatcher. Spør en Blair. Spør en Obama. Når skjøt Erna Solberg sist en salve fra hoften, som i tillegg traff blink og fikk motstanderne til å vakle? Hun virker like spontan som en stortingsmelding ­ og de vinner som kjent ikke dueller.

Nicolaisen mener Erna Solberg bør byttes ut på første og beste landsstyremøte.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken