BJØRVIKA (NA24): Prisene på leiligheter steg 2,6 prosent. Rekkehus og tomannsboliger steg 4,7 prosent, mens eneboliger viste en oppgang på 5,5 prosent.

SELGE BOLIG? Finn megler

- Eiendomsmeglerne er svært fornøyd med utviklingen i boligmarkedet. De tror ikke, som enkelte andre eksperter, at vi er på vei inn i en ny boligboble, sier Christan Dreyer, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund, til Nettavisen.

- Vi ser et edruelig marked. Bankene er restriktive og kjøperne er selektive, så dette tar ikke av, sier han.

Rekordhøye priser
Ser vi boligprisene i et historisk perspektiv, er nivået nå 77 prosent høyere - korrigert for inflasjon - enn i toppåret 1987.

* Prisene er hele 212 prosent høyere enn da markedet bunnet ut i 1992, etter den forrige store krisen i boligmarkedet.

* Prisene på eneboliger er 10,1 prosent høyere enn i januar 2009.

* Prisene på delte boliger er 13,8 prosent høyere enn i januar 2009.

* Prisene på leiligheter er 13,9 prosent høyere enn i januar 2009.

Ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening er prisene nå på tidenes høyeste nivå.

Det er ikke bare boligprisene som er viktige når en skal måle temperaturen i markedet.

Flere til salgs
Ekspertene følger også nøye med på utviklingen i tilbudet av boliger. Økende tilbud kan være tegn på at et svakere marked er i anmarsj - at meglerne har problemer med å selge unna boligene som kommer for salg.

I januar var det 12.870 boliger til salgs på Finn.no. Dette er en økning fra 11.191 i desember. i «julemåneden» er tilbudet av naturlige årsaker lavere enn ellers i året. Høsten 2009 lå tilbudet rundt 15.000 boliger. Dette karakteriseres som normalt. I kriseåret 2008 var tilbudet oppe i over 22.000 boliger.

- Det spesielle med dagens boligmarked er at veldig mye av det som ligger ute til salgs har ligget lenge. Det skyldes delvis at mange av de som ikke fikk solgt under finanskrisen forsøker igjen, sier Dreyer.

Men han tror også at det skyldes at folk nå i større grad våger å kjøpe bolig før de selger.

Et annet viktig tall er den såkalte omsetningshastigheten. Den var på 46 dager i januar. Dette er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er markedet svakt, tar det lengre tid å selge.

- Vi er inne i en brytningstid. Folk har nå mere tillit til markedet og kjøper før de selger. Vi merker også at det er lite nytt som kommer inn og lite nye befaringer, sier Dreyer.

Også omsetningshastigheten pekte i riktig retning i sist høst. I november tok det 33 dager i snitt å få solgt en bolig, en nedgang fra 42 dager i august i fjor.

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.

OBOS opp
Prisene på omsatte OBOS-leiligheter steg med 3,8 prosent fra desember til januar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.915 kroner, ifølge en melding.

Kvadratmeterprisen var hele 18 prosent høyere enn i januar 2009.

- Prisoppgangen viser at optimismen er tilbake i boligmarkedet. Boligkjøperne forventer fortsatt en lav rente, arbeidsmarkedet i Oslo-området er stabilt, og boligtilbudet er noe lavere enn etterspørselen, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.