Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes kjøpesenterfest

Kjøpesenterstanden kan juble over rekordår i 2007. Men i 2008 kan veksten halveres.

2007 var tidenes kjøpesenterfest. I 2008 risikerer imidlertid kjøpesentrene at omsetningsveksten skrelles bort.

NA24 - din næringslivsavis

8 prosent vekst
-2007 har vært et veldig godt år for norske kjøpesentre. Ingen år har hatt en så høy omsetningsvekst som året som gikk. Totalt i år vil veksten være på rundt 8 prosent, det er ny rekord, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til NA24.

Og grunnen er ikke uventede de gode tidene.

- Det går veldig godt i norsk økonomi, husholdningen har godt med penger, vi har lav prisvekst og høy lønn- og sysselsettingsvekst som slår positivt ut for handelsstanden, sier Hammerstad.

Men 2008 vil ikke bli som i fjor.

- Vi kommer nok ikke til å se den samme veksten i 2008. Det blir nok lavere, kanskje halvert vekst, den økte renten har mye av skylden for dette dessuten kan ikke veksten fortsette slik i evig tid, sier han.

kjøpefest
Olav Thon Gruppen og Steen & Strøm, som er de største kjøpesentereierne i Norge, kan gni seg i hendene etter fjorårets handlefest.

- Fjorårets første 11 måneder har vært svært gode. Tallene for den siste uken i desember er ennå ikke klare men det vil overraske meg om ikke også denne måneden følger året for øvrig. For året totalt ser vi for oss en omsetning på rundt 17 milliarder kroner for våre norske kjøpesentre, det er en økning på 8 prosent, sier direktør i Olav Thons eiendomsdivisjon Trond Harald Bjerke. Han er ansvarlig for alle konsernets kjøpesentre.

- juleuken var svært ideell siden julaften kom på en mandag. De fleste sentrene har nok slått alle rekorder, så det skal bli spennende å se hva tallene blir, sier han.

Ifølge lokalavisen Fanaposten satte Lagunen, bergensernes kjøpesenter, ny omsetningsrekord i fjor da de passerte en omsetning på 2,5 milliarder kroner. Året før kom omsetningen på 2,3 milliarder og sentere var da Norges største mål i omsetning.

Handler som aldri før
Karl Fredrik Lund markedsdirektør i Steen & Strøm melder også om svært gode tider.

- Det har vært en svært positiv utvikling i 2007. Tallene for året er ennå ikke klare med det ser ut til at de flest har gjort det bedre i fjor enn året før, sier Lund til NA24.

Han forklarer at både kjøpesentre under utvikling, samt de som ikke har hatt noen endring har gjort et byks oppover.

Men det ser ut til at årsavslutning den siste uken flatet noe ut, det tror jeg gjelder for de fleste sentre og ikke bare våre, sier Lund.

Ifølge en analyse utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av HSH viser at 142 av de største sentrene i Norge omsatte for til sammen for 3 095 millioner kroner i uke 50. Det er en økning på 41 prosent i forhold til uke før i år og 4,3 prosent mer enn hva disse sentrene omsatte for i uke 50 i fjor.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen