Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes røverkjøp i «Football Manager»

Hvem er din favoritt fra den legendariske spillserien?

Torsdag slippes det svært populære fotballmanagerspillet «Football Manager 14» på markedet.

Spillet har vært tilgjengelig som betaversjon og demoversjon tidligere i høst, men det er altså først torsdag at spillet offisielt slippes.

«Football Manager» - tidligere kalt «Championship Manager» - er et av de mestselgende spillene til PC noensinne og har blitt utgitt nesten årlig siden det første kom i 1992.

Det er det engelske brødreparet Oliver og Paul Collyer som står bak spillet, og deres selskap Sports Interactive har med årene vokst seg stort.

Spillet har også en stor fanskare på internett som deler historier, taktikker, treningsmetoder, røverkjøp og mye annet på diverse forumer og nettsamfunn.

I forbindelse med at 2014-versjonen nå snart er på markedet har journalisten og forfatteren Iain McIntosh publisert en artikkel med sine favorittrøverkjøp fra spillet.

McIntosh er et kjent navn for mange FM-elskere og engelskmannen har blant annet boken Football Manager Stole My Life på samvittigheten.

Her er de spilleren McIntosh har valgt å trekke fram i sin artikkel:

Nii Lamptey (CM 93/94)

I spillet: Så bra at det nesten var juks å sigende ham. Kunne bekle de fleste roller på midtbanen og hadde stor fart. Kunne kjøpes for småpene 2,5 millioner pund fra Anderlecht.

I virkeligheten: Spilte også i Premier League i den virkelige verden og var innom klubber som Coventry og Aston Villa, men ble imidlertid aldri den samme suksessen som på spillet. Hans beste sesong var trolig da han spilte for nederlandske PSV i 93/94. Var totalt innom 13 klubber og fikk 38 landskamper for Ghana.

Danny Murphy (CM 2, 1995)

I spillet: Alle som følger engelsk fotball kjenner til Danny Murphy. På 1995-versjonen av «Championship Manager» spilte han for Crewe Alexandra og var et røverkjøp for toppklubbene. Skulle man bygge et vinnerlag, var Murphy én av de første man måtte bruke pengene på. Sammen med for eksempel Neil Lennon på midten, var han en åpenbaring på spillet.

i virkeligheten: Murphy hadde noen gode år i Liverpool, der han blant annet gjorde det til en vane å senke Manchester United. Klarte likevel ikke å leve opp til det samme potensialet han hadde på spillet. Var også innom klubber som Tottenham, Fulham, Charlton og Blackburn, før han i høst valgte å legge opp. Fikk også noen få landskamper for England.

Ibrahima Bakayoko (CM 97/98)

I spillet: Herregud for en spiller han var, Ibrahima Bakayoko, på spillet, vel å merke. Ivorianeren hadde helt sinnssyke stats. Han var rask, han var effektiv foran mål og du kunne få ham for en brukbar penge fra franske Montpellier. Utviklet han seg i riktig retning kunne du lett selge ham for tre-fire ganger så mye til en større, og rikere klubb.

I virkeligheten: I virkeligheten gikk Bakayoko fra Montpellier til Everton i sin tid, men ble aldri noen suksess. Han fikk kallenavnet «Baka-joke-o». Han har senere spilt for en rekke klubber, og gjorde sine saker ganske bra i Marseille en periode. Spilte for totalt tolv klubber og er fortsatt aktiv, i en alder av 36 år, for Olympiakos Volou i Hellas.

Tonton Zola Moukoko (CM 01/02)

I spillet: Det er nok ikke bare Iain McIntosh som trekker fram denne spilleren. Alle med et forhold til «Football Manager» har nok hatt denne offensive midtbanemannen / spissen på laget ved én eller annen anledning. Han er selve symbolet på falne dataspillhelter. Han var ung og talentfull, samt billig i Derby og ble en verdensklassespiller i Real Madrid-klassen.

I virkeligheten: FM skal ha for at de har funnet mange talenter tidlig, som senere har blitt stjerner, men Tonton var ikke en av dem. Svensken dro fra Derby i 2002, etter en rekke problemer utenfor banen. Prøvde seg senere hjemme i Sverige og i Finland, uten stor suksess. Er fortsatt bare 29 år og skal angivelig vurdere å gå inn i treneryrket.

Cherno Samba (CM 01/02)

I spillet: Den kraftfulle spissen var bare 14 år da spillet startet og han var å finne i Milwall. Han var billig å kjøpe inn og utviklet seg raskt. I løpet av et par sesonger kunne han uten problemer bli toppscorer i Premier League eller andre toppligaer. Siden han var så ung i starten av spillet, hadde man en kvalitetsspiller mange, mange år framover om man hentet Samba.

I virkeligheten: Liverpool prøvde å hente Samba på den tiden Gerard Houllier var manager i klubben, men fikk aldri napp. Som ung ble han fort hypet, kanskje på grunn av opptredenen på fotballspillet, men karrieren tok aldri av. Var for ikke lenge siden innom den norske klubben FK Tønsberg og leverte noen mål. Spissen er fortsatt bare 27 år gammel.

Kennedy Bakircioglü (CM 99/00)

I spillet: Denne svensken, med tyrkisk bakgrunn og et umulig navn, kunne man kjøpe for en kasse voksenbrus fra Hammarby og bygge laget sitt rundt. Han kunne brukes i alle offensive posisjoner og produserte mål og målgivende på løpende bånd. En nødvendighet å ha i laget.

I virkeligheten: Han gikk først til Iraklis, før han ble plukket opp av Twente og gjorde sakene sine såpass bra der at Ajax kom med sjekkheftet. Deretter gikk ferden videre til Racing Santander. Nå er han 32 år gammel og tilbake i Hammarby. Han spilte 14 landskamper for Sverige mellom 2000 og 2008.

To Madeira (CM 01/02)

I spillet: To Madeira var spissen du måtte ha. Han var billig, lovende og kunne lett score over 100 mål per sesong om du brukte rett taktikk. Fikk du tak i ham, kunne du snu ethvert bunnlag til et superlag, og det var stort sett takket være portugiseren.

I virkeligheten: To Madeira har du aldri sett spille i virkeligheten, fordi To Madeira ikke eksisterer. Han var rett og slett en falsk spiller, lagd av en av researcherne til spillet. Det tok heller ikke lang tid før de som lager spillet oppdaget dette, og han ble fjernet i neste oppdatering, men Sports Interactive har i dag et five-a-side-lag som heter To Madeira FC.

Dette er selvsagt bare noen få av de hundrevis av røverkjøpene som har vært å finne i «Football Manager»-serien opp gjennom årene. Skulle man ramse opp alle ville det tatt tid, og forskjellige mennesker har selvsagt forskjellige favoritter. I 1996/97-versjonen var for eksempel «guds gave til fotballen», Tommy Svindal Larsen, en av de mest fremtredenene spillerne.

Hvem er din favoritt?

Er du på jakt etter tips om røverkjøp eller andre ting om de seneste spillene i FM-serien, er formuet til Sports Interactive et smart sted å begynne (krever registrering).

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken