Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere FIFA-topp innrømmer å ha mottatt bestikkelser

Chuck Blazer med oppsiktsvekkende tilståelse.

Tirsdag gikk Sepp Blatter av som president i FIFA. Det skjedde etter at organisasjonen den siste tiden har blitt rammet av flere skandaler.

Onsdag i forrige uke ble 14 mennesker tilknyttet FIFA, blant annet ni medlemmer av organisasjonen, arrestert og siktet for korrupsjon.

Senere har det også kommet fram at generalsekretær Jerome Valcke kjente til at to personer skal ha mottatt bestikkelser i forbindelse med 2010-VM. Én av dem er nå et nøkkelvitne i saken, Chuck Blazer.

Onsdag kommer det videre fram, gjennom Blazers tilståelse til amerikanske myndigheter i 2013, at han også skal ha mottatt flere bestikkelser i forbindelse med arrangørland av fotball-VM.

Ifølge Daily Mail tilstår også Blazer at han mottok penger i forbindelse med tildelingen av VM i 1998. Påtalemyndighetene offentliggjorde onsdag tilståelsen Blazer avga under en høring i 2013.

Han var da under etterforskning for både utpressing og korrupsjon og bestemte seg derfor for å samarbeide med påtalemyndighetene.

Hans tilståelse har vært viktig for den videre etterforskningen av FIFA.

- Jeg og andre personer fikk penger i forbindelse med hvor VM i 1998 skulle arrangeres. Dette skjedde rundt 1992, sier han.

Blazer oppgir ikke hvilket land han mottok penger fra i forbindelse med 1998-VM, men flere meider spekulerer i at det var Marokko.

- Jeg og andre FIFA-medlemmer i styret tok også imot bestikkelser for å sørge for at 2010-VM gikk til Sør-Afrika, forteller Blazer videre.

Hele tilståelsen fra Blazer er på 35 sider.

Blazer var generalsekretær i det nordamerikanske, sentralamerikanske og karibiske fotballforbundet (CONCACAF) under sin tid i FIFA.

Han var også i FIFAs styre fra 1996 til 2013.

I tilståelsen innrømmer han også flere andre bestikkelser.

- Rundt 1993 mottok jeg og andre betsikelser i forbindelse med rettighetene til God Cup for årene 1996, 1998, 2000, 2002 og 2003.

- I kraft av våre verv gikk vi med på å delta i svindel for å frarøve FIFA og CONCACAF retten til hederlig arbeid ved å motta hemmelige bestikkelser, sier han videre i vitnemålet.

Siden han kom i FBIs søkelys og gikk med på å samarbeide, har han i hemmelighet samlet informasjon om flere av FIFAs toppledere.

Under OL i London i 2012 tok han blant annet opp flere samtaler med sentrale medlemmer, som har vært viktig for etterforskningen.

Her ligger hele tilståelsen fra Chuck Blazer

Kommentarer til denne saken