- Denne appen kan hindre barna dine mot noensinne å havne i luksusfellen, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1 Magne Gundersen. Gundersen er blant annet kjent fra TV-serien Luksusfellen.

Han snakker om Sparebank 1s nye ukepengeapp - en applikasjon for smarttelefoner som skal bidra til at barn og ungdom får et bevisst forhold til penger og privatøkonomi.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Få dager etter lansering er ukepengeappen Norges mest populære gratisapp i finanskategorien i Appstore.

Erstatter kjøleskapet
- Vi kaller den appen for Sparebank 1s ukepengeapp. Den er laget for å lære nye generasjoner sammenhengen mellom arbeidsoppgaver, ukepenger og sparing. Appen, som erstatter den tradisjonelle oppgavelisten klistret på kjøleskapet, gjør privatøkonomi spennende og morsomt både for både barn og voksne, sier prosjektleder May Liss H Wasmuth i SpareBank 1 til NA24.

- Hvordan fungerer ukepengeappen?

- Med ukepengeappen kan barn og foreldre sette opp og fordele faste arbeidsoppgaver som det skal gis ukepenger for. Barna kan legge inn egne sparemål med beløp og laste opp bilder av det de ønsker seg. Foreldrene foretar «oppgjør» hver uke ved å sjekke at arbeidsoppgavene er utført. Foreldrene kan også varsle barna om første mann til mølla-oppgaver som kan gi litt ekstra ukepenger, sier Wasmuth.

Hun mener appen vil lære barna, sammen med foreldrene, betydningen av penger, arbeid og sparing.

- Når en stadig større andel av betalinger foregår med kort, har mange barn problemer med å se hvor penger kommer fra og hvilken verdi de representerer, forteller May Liss H Wasmuth.

Med ukepengeappen kan:
Barn og voksne sette opp og fordele faste arbeidsoppgaver

Barn og voksne få varsel når nye oppgaver er foreslått og utført

Barna kan sette opp egne sparemål og visualisere det med bilde

Foreldrene foreta ukesoppgjør og inspirere barna til å spare

Foreldrene sende ut nye «første mann til mølla»-oppgaver hvis det er flere barn i familien

- Appen er super for tidlig å få unge til å bli mer bevisste på penger og økonomi. Og kanskje unngår noen å havne i Luksusfellen også?, sier Gundersen.

Manglende oversikt kan føre til luksusfellen
Han minner om en annen «dings» som absolutt alle nordmenn burde ta i bruk, men som svært få gjør: Et personlig budsjett.

- Fire av ti bruker det ikke, fire av ti sier de skal, men gjør det aldri. Det taper de mange penger på, sier Gundersen.

Manglende oversikt fellesnevner
Gjennom sin rolle som økonomisk rådgiver i TV-serien «Luksusfellen» oppdaget Gundersen at mange av dem som sto frem med hårreisende privatøkonomi hadde en ting til felles.

- De hadde ikke oversikt over egen økonomi. Budsjett var ett fremmedord. Hadde de hatt et ville de antakeligvis aldri havnet i så store problemer, sier Gundersen.

Selv om flertallet ikke budsjetterer er det mange som ønsker å komme i gang.

- Særlig de unge oppgir at de har planer om å sette opp et privatbudsjett. Hele 1 av 4 i aldersgruppen 18 – 34 år svarer at de ikke budsjetterer, men har planer om å gjøre det.

Kjedelig og vanskelig
Han tror årsaken er manglende kunnskap og manglende verktøy.

- Budsjett er noe mange oppfatter som kjedelig greier. Vår nyoppussede budsjettkalkulator-app gir folk full oversikt over privatøkonomien etter få klikk, sier Gundersen.

Mer informasjon om Sparebank 1s ukepengeapp og budsjettkalkulator finner du her.