Gå til sidens hovedinnhold

Tilbyr byggeklar tomt for ei krone

Edas jakt på nye innbyggere når nye høyder med lav pris. Kommunen tilbyr nå boligtomter for kun én krone stykket.

Eda nærmest kaster tomter etter alle som kan være interessert i å bosette seg i den svenske kommunen, skriver Glåmdalen.

- Mildt talt gledelig respons. Tro meg; jeg og to kollegere er blitt fullstendig nedringt etter at vi gikk ut i värmlandsavisene med dette tilbudet sist uke, sier næringsutvikler i Eda, Stefan Johannesen i grensekommunens nye utviklingsavdeling.

I løpet av få dager var det skrevet kontrakt på sju tomter, og ytterligere 24 var reservert; altså nesten halvpasrten av tomtene på få dager.

69 tomter
Høres det greit ut med tomt i et område med et navn som gir kongelige assosiasjoner, i intet mindre enn Hermelingatan like ved Charlottenberg sentrum? Det er ett av seks områder i Eda der kommunen nå nærmest falbyr byggeklare boligtomter. Det gjelder to områder i sentrale Charlottenberg med cirka 10 minutter å gå til jernbanestasjonen, ett område i Åmotfors, ett i Köla og ett i Koppom.

Detaljregulering er for lengst vedtatt for boliger i én eller halvannen etasjer; og vei, vann og kloakk er ferdig fram til tomtegrensen. Tomta kan du nærmest få over telefon. Det er nesten bare å sette spaden i jorda. Gjennomsnittlig tomtestørrelse er ett dekar. Utgifter for tilkobling til vann, avløp og el-nettet kommer i tillegg, rimeligvis.

Trenger folk

- Grunnen til at vi gjør dette er vel åpenbar. Eda trenger innbyggere. Handelen ekspanderer i rekordfart i denne kommunen. Det gir mange arbeidsplasser, men bare en liten del av dem som får arbeid her, bor her i kommunen. De fleste pendler fra andre kommuner, og det tjener ikke Eda kommune noe på. Vi trenger boliger, og vi trenger folk. Det å nesten gi bort tomter er ett av virkemidlene for å rekruttere nye innbyggere, forklarer næringsutvikleren.

Ett års frist
- Jeg er imponert over responsen. Første dagen fikk jeg telefon både fra Sveits og USA. Vi stiller én betingelse, og den er ufravikelig: Tilbudet gjelder fram til august neste år, og byggingen må være satt i gang senest ett år etter at kontrakt er undertegnet. Størst interesse er det for Charlottenberg og Åmotfors, forklarer Johannesen.

Han skynder seg å understreke at det ikke er snakk om fritidsboliger.

Les flere saker i Glåmdalen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken