Ett år etter at nye regler for markedsføring av kreditt trådte i kraft er det fremdeles mange lånetilbydere som ikke følger loven.

Det viser en kontroll utført av Forbrukerombudet. Hele 36 institusjoner er tatt med buksene nede.

Se de 36 luringene i alfabetisk rekkefølge nederst i saken.

Listen over lovbryterne inneholder for det meste små og obskure lånetilbydere som Lånpå15minutter.com og Forbrukslan-24.no. Men også store låneinstitusjoner som Nordea, SpareBank 1 Finans, Elkjøp Norge og Toyota Norge er med på listen.

Felles for lånetilbyderne er at de skjuler den reelle kostnaden på lånet i form av nøkkelopplysninger som effektiv rente og totalkostnad på lånet.

Skuffet ombud
- Funnene overrasker meg, særlig fordi rettledningen vår viser hvor lett det er å følge loven. Resultatet er også skuffende fordi dette gjelder opplysninger som er svært viktige for forbrukerne, påpeker forbrukerombud Gry Nergård.

Nergård understreker at formålet med de nye kravene til markedsføringen var å gjøre det enklere for forbrukerne å forstå kostnadene ved ulike lånetilbud.

- Det kan være vanskelig for forbrukerne å vite hvor godt et lånetilbud faktisk er. Da er det spesielt viktig at opplysninger om den effektive renten er med i markedsføringen, slik at de lettere kan sammenlikne ulike tilbud, sier Nergård.

Må endre innen 15. august
De 36 lånetilbyderne har nå fått brev frå Forbrukerombudet med påbud om endre eller stoppe markedsføringen.

Forbrukerombudet skal ha en ny kontrollaksjon til høsten, og ber bransjen skjerpe seg.

- Jeg forventer at bransjen retter seg etter regelverket og at vi finner langt færre lovbrudd ved neste kontrollaksjon, sier Nergård.

Vil ha enda strenger regler
Arbeiderpartiets forbrukerpolitiske talsmann Kåre Simensen tok i forrige uke til orde for å skjerpe markedsføringsloven for å få bukt med aggressiv reklame for lån og kreditt. Han tok også til orde for at kortselskapene må ta større ansvar for regninger som ikke betales, ifølge nrk.no.

- Kortselskapene slipper altfor lett unna. De stikker av med de store pengene, mens det svir på pungen hos låntakerne, sa Simensen til nrk.no.

Han viser til et økende antall inkassosaker, spesielt blant unge mennesker, og sier mange lokkes til å betale gammel gjeld med kredittkort.

Ap-politikerens har tre konkrete forslag: Å begrense muligheten for utlånere av usikret gjeld til å gjøre beslag i lønnen til låntakere. Endre reglene for videresalg av gjeld og sette en øvre grense for rentemarginer.

- Når det gjelder de to første forslagene, er dette store spørsmål som vil kreve grundig utreding og omfattende endringer i dagens regelverk. Forbrukerombudet har så langt ikke vurdert hva vi skal mene om disse forslagene, og kan derfor ikke gi noen nærmere kommentar. Vedrørende det siste forslaget om øvre grense for rentemarginer er dette noe som blir vurdert av EU i øyeblikket. Forbrukerombudet ga i den forbindelse innspill til EU der vi anbefaler at man går videre med arbeidet rundt rentemarginer, sier ombudets juridiske direktør Frode Elton Haug til NA24.

Her er de 36 lovbryterne:
Aconto Capital AS

BB Finans

Bestekredittkort.no

Blue Step Finans

BN Bank

Capacredit.com

Centum Finans

Ekspres Bank

Ellos

Elkjøp Norge AS

EnterCard Norge AS

Eurocard

123finans.no

Fairbanker.com

Forbrukslan-24.no

Gjensidige Bank ASA

Kelkoo.no

Kredittkortoversikt.no

Laaneindex.com

Lillestrømbanken

Lånpå15minutter.com

Media Trust Online – Monsar

Møller Bil AS

Motor Forum Rørhuus AS

NAF AS

Nordea

Nordicbanker.com

Norskelan.no

Online24 AS

Sparebank 1 Gruppen Finans

Sparebank 1 Hallingdal

Thorn Norge AS

Tilbud24.com

Tjenestetorget.no

Toyota Norge AS

YA Bank

Les flere saker her: