Skatteoppgjøret er klart for 2,1 millioner nordmenn. I dag morges ble oppgjøret lagt ut på nettet og i løpet av perioden 08.00 og 11.00 hadde 62.300 sjekket hva de får igjen på skatten.

- Vi var spente på om IT-systemene ville klare å ta unna spesielt med tanke på at det ha vært visse innkjøringsproblemer med den nye versjonen av altinn.no, sier seniorkommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet Eva Karin Dahle Rabben til Nettavisen.

Gå inn på altinn.no eller minside.no og sjekk hvor mye du får, eller eventuelt må betale i restskatt. Innlogging krever pinkode fra skattekortet, buypass-kode (tippekort) eller pinkode sendt via sms.

Så langt ser alt ut til å fungere. Nettavisens gjentatte innlogginger torsdag har gått raskt og problemfritt.

- Vi tar imidlertid forbehold om at enkelte kan oppleve treghet når svært mange logger seg på samtidig, sier Dahle Rabben.

Stor oppgradering
Altinn.no, selve motoren i skatteoppgjøret på nettet, har de siste ukene gjennomgått en stor oppgradering.

- Vi har byttet hjertet i løsningen og løst en rekke feil. Den virkelige testen på hvorvidt den nye løsningen er så god som den bør være, får vi først i dag når mange tusen brukere skal inn og sjekke skatteoppgjøret, forklarer Dan Remi Mørk, leder ved Altinn Sentralforvaltning.

I snitt 10869 kroner tilgode
De 2,1 millioner nordmenn som har penger til gode får til sammen 22 milliarder kroner. Snittbeløpet er 10.869 kroner.

I alt 444 000 har fått restskatt på totalt 5,1 milliarder kroner. I gjennomsnitt må de betale 11 500 kroner hver. Restskatt under 1 000 kroner skal betales innen 20. august, mens restskatt på 1 000 kroner eller mer skal betales i to terminer, 20. august og 24. september.

- De som har penger til gode kan regne med å få det på konto eller på utbetalingsblankett i denne og neste uke, sier skattedirektør Svein Kristensen. Han minner om at skattyterne må sjekke skatteoppgjøret sitt. Finner du feil eller mangler må du klage innen 10. august. Du kan klage elektronisk på skatteetaten.no.

Rente på 3,6
Rentegodtgjørelsen for dem som får penger tilbake er 3,6 prosent. Beløpet du får utbetalt er derfor høyere enn det som kom frem da du fikk selvangivelsen til gjennomsyn tidligere i år. Tilsvarende er beløpet til dem så får restskatt høyere. Rentegodtgjørelsen på restskatt til staten er 3,9 prosent.

Utbetalinger går som normalt
Dersom Altinn skulle slite med å takle de store trafikkmengdene vil konsekvenser for brukerne være begrenset.

- Utbetalingen til de som får igjen på skatten vil gå som normalt, uavhengig av eventuelle innkjøringsproblemene, sier direktør ved Brønnøysundregistrene Erik Fossum.

Må vente til høsten
Husk at en stor gruppe skatteytere ikke får skatteoppgjøret sitt nå. Dette gjelder skattytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som har fått utsatt frist og selvangivelser som ikke er ferdig behandlet. For denne gruppen kommer skatteoppgjør i oktober.

Mange skatteytere risikerer et aldri så lite sjokk i dag. Kemneren kan nemlig holde tilbake skattepengene dersom du skylder noen penger.

- Har du gjeld til kommunen i form av ubetalte kommunale tjenester og avgifter, restskatt fra tidligere år eller andre former for offentlig gjeld kan skatteoppkreveren trekke fra dette før utbetaling, opplyser informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til NA24.

Vil motregne 3,5 milliarder kroner
Og at det ikke bare er noe de kan, men faktisk gjør. Hør bare her:

- Vi har sendt ut forhåndsvarsel om skattemotregning til om lag 51.000 personer. Samlet gjeld i sakene som forsøkes motregnet er på hele 3,5 milliarder kroner. Størstedelen er knyttet til manglende betaling av barnebidrag, sier direktør for Nav Kontroll og innkreving Magne Fladby til NA24.