Gå til sidens hovedinnhold

Tjærelunger ga telefonstorm

Hjerner med blodpropp og lunger med tjære fikk nær 3.000 røykere til å kaste seg over telefonen i begynnelsen av januar. Se skrekkvideoen her.

Det er fire år siden kampanjen «Hver eneste sigarett skader deg» gikk på TV, kino og radio. Den vakte både stor oppmerksomhet og heftig debatt – og den førte til at mange stumpet røyken for godt.

I januar har kampanjen blitt sendt på nytt, og de sterke virkemidlene gjør fortsatt inntrykk. Nærmere 3.500 personer har slått Røyketelefonens nummer de første tre ukene i januar. Det er en økning på 27 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Dette så vi også forrige gang vi viste denne kampanjen. Den slår veldig hardt og godt. Mange føler behov for å gjøre noe etter de har sett den – for eksempel å ringe Røyketelefonen, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå.

– Forrige gang dere viste denne kampanjen fikk dere negative reaksjoner – har dere fått det nå?

– Nei, ikke i det hele tatt. Klimaet er et annet nå. Vi ser at kampanjer har en effekt, men man må bruke virkemidler som treffer både hjerte, hjerne – og gjerne magen også, sier Huseby.

24 prosent i aldersgruppen 16-74 år røykte daglig i 2006.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai