Gå til sidens hovedinnhold

Tjener rått på diktatorenes maktkamp

Mens Afrika står i flammer, håver Norge inn.

I slutten av januar brøt oljeprisen igjennom 100 dollar per fat.

Da var det frykten for at de dødelige protestene mot Hosni Mubarak i Egypt kan føre til politisk ustabilitet i hele Midtøsten, og dermed hindre distribusjonen av olje til resten av verden, som fikk oljeprisen til å gå i taket.

Men etter at opptøyene også har spredt seg til Muammar Gaddafis Libya har oljeprisen skutt ytterligere fart. Libya er verdens 18. største oljeprodusent med rundt to prosent av den daglige produksjonen på verdensbasis. Flere internasjonale oljeselskaper som operer i landet har eller holder på med å stenge ned hele eller deler av driften. Statoil har allerede sendt sine norske arbeidere hjem til Norge. Landet har også Afrikas største påviste oljereserver.

Tirsdag handles et fat nordsjøolje til 107,4 dollar - noe som er det høyeste nivået på over to år.

For de aller fleste landene i verden, og dermed også verdensøkonomien, er en skyhøy oljepris dårlig nytt. Men det finnes unntak.

Og et av disse er Norge.

Norge håver inn
I nasjonalbudsjettet for 2011 venter regjeringen at prisen på et fat olje vil være på 485 kroner.

Med dagens dollarkurs på 5,67 prises et fat olje imidlertid til 606 kroner, noe som er rundt 25 prosent mer enn hva regjeringen har sett for seg.

Oljedirektoratet har meldt at gjennomsnittlig dagsproduksjon på norsk sokkel i desember var på 1,814 millioner fat olje.

Dermed fører den høye oljeprisen til enorme ekstrainntekter for Norge.

Med en pris på 606 kroner per fat er oljen verdt omtrent 220 millioner kroner ekstra - hver eneste dag, i forhold til anslaget i budsjettet.

Sagt på en annen måte vil en produksjon på 1,814 millioner fat være verdt 1,099 milliarder kroner. Eller 223 kroner per nordmann hver eneste dag.

Store svingninger
Oljeprisen har svingt voldsomt i spennet 50 til 150 dollar fatet de siste årene.

Den sterke oppgangen i verdensøkonomien i årene før finanskrisen førte til en markert økning i etterspørselen etter energi og kraftig oppgang i energiprisene.

Dette snudde imidlertid da finanskrisen og det internasjonale tilbakeslaget inntraff høsten 2008.

Fra et rekordhøyt nivå på over 700 kroner per fat i begynnelsen av juli 2008 falt oljeprisen til 230 kroner per fat i slutten av desember samme år. Gjennom 2009 og første halvår 2010 tok oljeprisen seg gradvis opp igjen, til i overkant av 520 kroner per fat på det høyeste i begynnelsen av mai.

Samtidig med at det på ny ble uro i de internasjonale finansmarkedene i mai, stoppet imidlertid oppgangen i oljeprisen.

I slutten av september i fjor var oljeprisen på 465 kroner per fat.

Mot slutten av fjoråret tok den nye byks, og så langt i år har den holdt seg godt over 500 kroner. Nå har den for første gang også passert 600 kroner fatet.

Sjekk utviklingen av prisen på nordsjøolje her:

Kommentarer til denne saken