Gå til sidens hovedinnhold

To gutter født i Bam

Død og tragedie har preget Bam i tiden etter jordskjelvet, men midt i alt mørke finnes det lyspunkter. Nyttårsaften ble to guttebarn født på et fransk feltsykehus i byen.

Ikke mange har hatt noe å glede seg over i Bam de siste dagene, men for noen av de katastroferammede fikk 2003 ifølge NTB en lykkelig slutt.

De nyfødtes foreldre har opplevd noen voldsomme svingninger i sin livssituasjon den siste uken. Først ble deres liv lagt ti grus da hjembyen deres raste sammen i jordskjelvet. Noen få dager senere, ble de foreldre til velskapte guttebabyer.

Nytt håp
Den ene babyen ligger og blir matet av en sykepleier. Moren er utslitt og ligger sovende ved siden av. Babyen aner ingenting om hvordan byen rundt ham ser ut der han ligger og er mest opptatt av å sikre seg føde. Små klynk høres av og til fra den lille kroppen inne på de trange gule feltsykehuset.

- Babyene representerer på mange måter glede og håp midt i denne tiden med så mye sorg her i området. Dette viser at livet fortsetter også etter en slik katastrofe, sier lederen for det franske feltsykehuset Eric Soupra til NTB.

Han forteller at de to guttene er helt friske og i fin form få timer etter fødselen.

- Midt i all unormalitet og kaos er det noe som alltid vil fortsette, nytt liv vil fortsette å komme, sier Soupra.

Selvforsørgende
Feltsykehuset fra det franske Sivilforsvaret er plassert på tomten utenfor et av de to ødelagte sykehusene i Bam. I en kort periode skal de mange teltene som ligger på rekke og rad erstatte det gamle sykehuset.

Stadig nye biler svinger inn til mottakelsen med et utall forskjellige skader, en kvinne har brukket ryggen, mens andre sliter med feber og hoste.

- Vi er selvforsørgende og i stand til å holde det gående i et par tre uker, forteller doktor Thierry Rundt til NTB.

Han har jobbet rundt omkring i katastrofeområder over hele verden i 20 år, og også for ti år siden var han med det samme feltsykehuset til Iran.

- Det er betydelig verre her nå enn da, slår han fast.

Sammenrast
Sykehuset bak feltsykehuset ble fullstendig ødelagt i skjelvet. Utenfra er det vanskelig å se hvordan inngangspartiet så ut for bare få dager siden. Store deler av bygget står fortsatt, men det er skjevt og farlig å bevege seg inn der.

En kvinnelig iransk sykepleier stavrer seg ut over all mursteinen. Hun sleper med seg medisinsk utstyr som hun har gravd ut fra ruinmassene.

- Jeg er sliten, jeg er sliten, sier hun.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter