Bare fire dager etter at verdenskjente Delara Darabi (23) ble henrettet, som var et symbol på dødsstraff mot mindreårige i Iran, blir det kjent at to gutter skal henrettes i Iran onsdag.

- De er 20 og 18 år gamle. Og igjen som med mange av de andre sakene, så er det mangelfull rettergang, sier menneskerettighetsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Amir Khaleghi (18) ble dømt for et drap da han var 16 år gammel, og Safar Angooti (19) ble dømt for et drap da han var 17. Begge var altså mindreårige da de angivelige forbrytelsene ble begått.

Fremskyndet henrettelsen
Henrettelsen mot Delara ble for to uker siden utsatt i to måneder etter internasjonalt press. Men iranske myndigheter fremskyndet henrettelsen og fullbyrdet dødsdommen fredag uten forvarsel. Guttene som skal henrettes ved henging onsdag i Teheran, har samme advokat som representerte Delara.

Advokat Mohammad Mostafaei ble tatt inn til avhør tirsdag da han forsøkte å utsette henrettelsen til de to guttene.

Amiry-Moghaddam tror iranske myndigheter forsøker å skremme ham til taushet, og han går langt i å antyde at iranske advokater som bekjemper dødsstraff mot mindreårige, risikerer kraftige reaksjoner.

- Iran har bestemt seg for å vise verden hvem som bestemmer. Jeg tror at hvis vi ikke får veldig kraftig reaksjoner nå, så vil det gå ut over advokater som kjemper for de mindreårige i Iran. Hvis ikke de har verdenssamfunnets støtte, så er jeg bekymret for deres sikkerhet, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Les også: - Mamma, vær snill og redd meg
Les også: Henrettet på arbeidernes dag

Brudd på barnekonvensjon
Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff mot mindreårige. Likevel gjennomfører landet en rekke henrettelser av mindreårige helt åpenlyst. Så langt i år har to mindreårige blitt henrettet.

- Iran er det eneste landet som henretter mindreårige, sier Amiry-Moghaddam.

Amnesty og Iran Human Rights avholder en demonstrasjon utenfor den iranske ambassaden i Oslo onsdag ettermiddag mellom 15.00 og 16.00.

Les mer om henrettelser på Iran Human Rights.