Gå til sidens hovedinnhold

To mill. vaksiner mot fugle-influensa

Norge har gått til anskaffelse av 2.150.000 vaksinedoser mot fugleinfluensa.

(iOslo.no) - Dette er noe vi gjør for sikkerhets skyld. Vi skal bekjempe fugleinfluensaen hvis den kommer med avliving og destruering av fugl. Men skulle det vise seg at det ikke holder så går vi altså til det skritt nå å hente inn nok vaksiner til at vi skal kunne kontrollere situasjonen, forteller seniorrådgiver i Mattilsynet Eivind Liven til iOslo.no

Fugleinfluensa, eller aviær influensa som den også kalles, er en dyresykdom. Den spres i fuglepopulasjoner og den har ved noen få tilfelle klart å hoppe over til mennesker. For mennesker som pådrar seg fugleinfluensa er dødeligheten meget høy.

- 150.000 vaksiner er allerede på plass i Norge. I tillegg har vi nå to millioner i beredskap som vi kan hente fra produsenten Italia om det trengs.

- Betyr dette at Mattilsynet nå anser faren for at vi får fugleinfluensa til landet som større?

- Nei, det gjør det ikke, men situasjonen i verden etter utbruddet i 2006 er slik at det vil være oppmerksomhet på denne sykdommen i årevis framover, sier Liven til iOslo.no

- Hva skjer dersom norsk fugl blir smittet?

- Det første vi gjør er å avlive og destruere syk fugl. Skulle vi ha problemer med å holde sykdommen tilbake vil vi vurdere vaksinasjon, såkalt ringvaksinasjon som betyr at vi vaksinerer fugl innenfor et område rundt utbruddet.

- Hvem bestemmer om det skal settes i gang vaksinasjon?

Det gjør Mattilsynet sentralt, men på grunn av den spesielle situasjonen vil avgjørelsen bli tatt i samråd med ledelsen i landbruksdepartementet.

Bare denne siste uken har to nye offer blitt smittet av fugleinfluensen og begge døde. En i Indonesia og en i Egypt. Spesielt tilfellet i Egypt er skremmende fordi det ikke er langt fra land der en ikke har verken rapportering eller veterinær og helsemyndigheter som er i stand til å håndtere en kritisk situasjon.

Les flere nyheter fra Oslo på iOslo.no

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering