FALUN / OSLO (Nettavisen): Allerede fredag skal kombinertgutta i aksjon under VM i Falun.

Denne sesongen har gutta på laget prestert svært jevnt og i verdenscupen ligger fem av seks mann i VM-troppen blant de elleve beste i verdenscupen. Jan Schmid er best med en andreplass, deretter følger Håvard Klemetsen (7), Mikko Kokslien (8), Magnus Moan (9) og Jørgen Graabak (11).

I tillegg er nummer 24 i verdenscupen, Magnus Krog, også med i VM-troppen.

Til fredagens konkurranse er det kun fire av disse seks som får delta i hopp liten bakke og det påfølgende langrennet over ti kilometer. Dermed må to profiler vrakes fra laget.

Kjemper om én plass
Sett ut ifra verdenscupen er det Krog og Graabak som ligger dårligst an, men OL-mester Graabak vant et renn i verdenscupen så sent som slutten av januar og har vist stigende form fram mot mesterskapet i Falun.

Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen kunne bekrefte at Graabak går i VM.

- Etter treningen tirsdag tok vi en helhetsvurdering på det som har skjedd så langt. Både det som har skjedd i sesongen og på trening her. Vi har bestemt at tre utøvere allerede nå skal få billett til første konkurranse, sier han.

De tre han snakker om er Jan Schmid, Jørgen Graabak og Magnus Moan.

- Jan Schmid har vært vår mest stabile utøver denne sesongen. Han har vært på pallen i de fleste konkurransene den siste tiden, sier treneren.

- Jørgen Graabak gjorde det veldig bra i det siste verdenscuprennet, mens Magnus Moan har vært bra i sporet den siste delen av sesongen, sier han.

Dermed står den siste plassen mellom Mikko Kokslien og Håvard Klemetsen.

Krog vraket
Magnus Krog, som også har vært på pallen i verdenscupen denne sesongen, er med det ikke aktuell for å delta i den første VM-konkurransen.

- Jeg skal ikke gå. Det er et sterkt lag og ikke bare, bare å komme med. Det har gått litt trått for meg, så jeg må finne tilbake formen, sier han.

- Jeg har ambisjoner om å kjempe med inn på laget og få gått et løp.

Jan Schmid kan fort seile opp som Norges sterkeste kort under mesterskapet i Falun og veteranen føler seg i bedre form enn noen gang.

- Dette er vel det beste jeg har gjort i verdenscupen noen gang. Jeg var god før VM i 2009, også, men jeg har aldri vært så stabil tidligere, sier han.

- Jeg har økt treningsdosen kraftig og det får jeg nok betalt for nå i år. Jeg er stabil fysisk langrennsmessig, og så bli man jo litt tryggere med årene.

Sikter på pallen
Schmid har aldri tidligere vunnet gull i et VM.

- Nei, men jeg har vært på pallen. Det har jeg et håp om nå, også.

Programmet for kombinertløperne i VM består av hopprenn i liten bakke og langrenn over ti kilometer fredag den 20. februar. Lagkonkurransen med hopp i liten bakke og 4x5 kilometer stafett søndag 22. februar. Hopp i stor bakke og langrenn over ti kilometer torsdag 26. februar, før VM avsluttes med hopp i stor bakke og en sprintstafett 2x7,5 kilometer lørdag 28. februar.