Gå til sidens hovedinnhold

Tog-terrorist drepte 42

42 personer ble drept da en togvogn eksploderte i Russland fredag morgen. En kvinnelig selvmordsaksjonist står trolig bak.

Tallet på omkomne etter bombeeksplosjonen på et tog i Russland fredag morgen steg natt til lørdag til 42. Russiske politifolk sier at fire terrorister deltok i angrepet mot toget, melder NTB-DPA.

Tre kvinner
Tre kvinner og en mann sto bak aksjonen i rushtiden fredag. To av kvinnene hoppet av toget rett før bomben gikk av i en eksplosjon som var så kraftig at vognen der sprengstoffet gikk av ble revet i to.

Mer enn 150 skadde måtte bringes til sykehus etter eksplosjonen, og en av disse døde i nattetimene av sine skader, meldte nyhetsbyrået Interfax. Bomben hadde en sprengkraft tilsvarende ti kilo TNT, sa etterforskere.

Eksplosjonen inntraff i den andre vognen i toget klokka 07.40 lokal tid, idet toget nærmet seg Essentukij stasjon. Representanter for jernbanen sier til ITAR-TASS at eksplosjonen var så voldsom at vognen ble delt i to.

Skal finne de ansvarlige
Representanter fra påtalemyndigheten i distriktet var fredag morgen på vei til ulykkesstedet. Den russiske innenriksministeren Boris Gryzlov lover å spore opp de som står bak ugjerningen.

- Vi skal finne de som gjorde dette. Grunnen vil brenne under deres føtter. Disse dyrene skal aldri føle seg trygge, sier Gryzlov til Interfax.

Russlands president Vladimir Putin fordømte fredag bombeangrepet.

Ifølge Putin var angrepet et forsøk på destabilisere situasjonen i landet foran valget på ny nasjonalforsamling søndag.

- Forbryterne vil ikke oppnå noe med dette, sa Putin til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Terrorutsatt
Toget var på vei fra Kislovodsk til Mineralnije Vodij i Stavropol-regionen like nord for krigsherjede Tsjetsjenia. Tsjetsjenske opprørere har kjempet mot russiske styrker i området siden 1999. Det har vært flere terrorangrep i regionen det siste tiåret.

Senest for to måneder siden, rammet to eksplosjoner et tog på den samme linjen. Fire ble drept og 32 skadd, mange av dem tenåringer på vei til studier i universitetsbyen Pyatigorsk.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat