Mitt livs fisk, sier sportsfiskeentusiasten fra Ringerike, som mandag 23. august fikk ei kveite på 200 kilo på kroken utenfor Flakstadvåg på Senja, skriver Ringerikes blad.

Det er ingen nordmann som kan vise til noe større, men den offisielle norgesrekorden for kveite tatt på stang lyder på 202 kilo og er hentet opp av havet av danske Sören Beck utenfor Værøy i mai i 2008.

Bet på første dagen

- Begynnerflaks, sier kveitefisker Braata til Ringerikes blad, som sammen med fiskekamerat Jon Kjelland har fisket etter havets delikatesser i mange farvann.

Les hele saken i Ringerikes blad her.

Men det var første gang de to bega seg til fiskebankene utenfor Senja. Og den aller første dagen slo storfisken til.

- Det ble litt av et drama, sier Braata.

- Det er nemlig ingen enkel sak å få opp en monsterfisk av denne størrelsen. Først trodde jeg at jeg hadde fått en buss på kroken. Men jeg skjønte fort at det var ei kveite. Den oppfører seg nemlig spesielt. Særlig når man snakker om en fisk på denne størrelsen.

- Et svare strev

- Den beit på sei-agnet jeg hadde festet på havfiskestanga helt nede på 120 meters dyp og så begynte kampen. Kveiter er noen beist til å ruse. De lar seg dra opp noen meter. Så ruser de ned mot bunnen igjen. Det var et svare strev å holde stanga, og en kraftprøve å få fisken opp. En sånn fiske-fight er absolutt ikke å spøke med, mener Braata.

- Jeg datt på ryggen i båten, men klarte å komme meg opp igjen, mens adrenalinet pumpa i kroppen og armen var i ferd med å visne. Hadde ikke Jon Kjelland vært med meg, veit jeg ikke hvordan det ville gått. Etter en time og 20 minutter klarte vi å buksere den svære kveita inn til siden av båten, fikk festet to store kroker i den, og gjorde oss klare til å slepe den langs båtsiden inn til land.

I åpen båt

De to fiskekameratene var utenfor Halvardsøya, en halv times båttur fra land, i en åpen 17 fots båt. De våget ikke å forsøke å ta fisken opp i båten.

- Den hadde kantret, sier Braata.

Måtte beholde kveita

Vanligvis praktiserer de "catch and release" på sine fisketurer. De tar opp fisken, måler den og veier den og fotograferer den og slipper den ut igjen.

- Men denne fisken måtte vi bare ha med oss inn til land, sier Braata.

Vanskelig målejobb

- Det er den største fisken jeg noen gang har tatt, og mitt livs fisk.

Folk i fiskemottaket på land gjorde store øyne da vi kom inn. Det var ingen enkel jobb å få fisken opp og veid og målt. Den var 2 meter og 38 centimeter lang og 1 meter og 20 centimeter bred og veide 200 kilo og er trolig mellom 60 og 80 år gammel.

Solgt på Senja

Braata tok ikke med seg kveita hjem.

- Det ville blitt en dyr flytur. Kveita er solgt på Senja. Men fangsten er behørig dokumentert som den aller største kveita noen nordmann noen gang har tatt på stang.

Les flere saker fra Ringerikes blad her.