Gå til sidens hovedinnhold

Tok opp listene med UD

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Politiet sa seg villig til å ta over listene over savnede allerede tirsdag, ifølge politidirektør Ingelin Killengreen. Først torsdag ble listene overført til Kripos.

Utenriksminister Jan Petersen avviste overfor TV 2 Nettavisen mandag påstandene i Aftenposten om at UD trenerte overføringen av listene over savnede etter flomkatastrofen til politiet.

- Jeg har ikke registert at det har vært noen uenighet om at vi skulle gjøre registreringen de dagene. Jeg er forbauset over at dette skal framstilles nå som en konflikt mellom oss og politiet, sier Jan Petersen til TV 2 Nettavisen mandag.

Ifølge Petersen ble spørsmålet om å overføre ansvaret listene til politiet ikke tatt opp før onsdag. Politidirektør Ingelin Killengreen sier til TV 2 Nettavisen at ble saken tatt opp allerede tirsdag.

- Det vi diskuterte var at vi at disse listene måtte over til politiet og at vi måtte finne et hensiktsmessig tidspunkt ut fra hvordan opplysningene så ut, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at det hele tiden var klart at politiet skulle arbeide videre med listene.

- Det var aldri tvil om at dette skulle over til poltiet. Det gjaldt å finne en form på materialet og en overgang som var fornuftig, fortsetter hun.

Redusert
På en pressekonferanse i Oslo mandag ble utenriksminister Jan Petersen hardt presset på om ikke listene burde vært overført til politiet tidligere. I løpet av dagene som gikk fra Kripos overtok ansvaret for listene ble antall personer som var registrert som savnede redusert fra 462 til 275. Tre og en halv time etter at listen ble lagt ut på nettet, var antall savnede redusert fra 275 til 158. Da var også listen over mulig savnede inkludert. Denne inneholdt over 900 navn da den ble overført fra UD til Nye Kripos. Samtidig ble listen over nordmenn som var bekreftet omkommet kuttet fra 21 til 16.

Kommentarer til denne saken