Gå til sidens hovedinnhold

Tok passet fra Sagal (5)

Politiet har fratatt oslojenta Sagal (5) hennes norske pass.

Mens mamma og fire søsken drar på seks ukers ferie til London fredag, må lille Sagal Abdilahi Yusuf (5) bli igjen hjemme. Årsaken: I stedet for å fornye passet jenta fikk da hun var 18 måneder, inndro norske myndigheter det i november.

Siden sist har nemlig politiet konstatert at jentas foreldre ikke var norske statsborgere da Sagal ble født i Oslo. Dermed sitter femåringen i den utrolige situasjonen at både far, mor og fire søsken er norske statsborgere med norske pass - mens hun holdes ute i kulden.

- Tøft
- Jeg tror det kan bli litt tøft for henne å vinke til resten av gjengen på flyplassen, sier pappa Abdilahi Yusuf Mohamud til Nettavisen.

- Men vi skal prøve å ha det hyggelig, vi skal gå masse på kino og å svømme.

Han og kona er født i Somalia, men har bodd i Norge siden henholdsvis 1988 og 1995.

Sagal er født i Norge i desember 2001. Men fordi foreldrene Abdilahi og Nuro ikke ble norske statsborgere før i 2002 og 2003, oppfylte ikke Sagal reglene for statsborgerskap. Likevel fikk hun som 18 måneder gammel norsk pass i 2003. Da passet skulle fornyes i november i fjor, fikk familien en uventet beskjed:

Sagal oppfyller ikke kravene til norsk statsborgerskap, og får derfor ikke pass.

«Kommunikasjonsglipp»
Nå sier oslopolitiet at 5-åringen aldri skulle hatt passet.

- Det ble trukket tilbake, fordi hun aldri oppfylte kravene i utgangspunktet, sier Bjørn Vandvik, seksjonssjef for utlending- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- Man blir ikke automatisk norsk ved fødselen selv om man er født i Norge. I dette tilfellet var ikke foreldrene norske ved fødselen, og hun ble heller ikke omfattet av foreldrenes søknad om statsborgerskap. Da feilen ble oppdaget i fjor, ble passet inndratt.

At Sagals fire søsken i alderen 18 måneder til 14 år har blitt norske statsborgere, hjelper ikke jenta.

- Det er selvfølgelig synd at det har tatt så lang tid å konstatere. Det skyldes en kommunikasjonsglipp mellom politiet og passkontoret.

Statsløs
Sagals far oppsøkte passkontoret allerede i november i fjor, fordi han ville være ute i god tid. Som innvandrer fra Somalia har han vært gjennom den norske papirmølla før.

- Vi har gledet oss til denne ferien lenge. Vi har ikke vært på noen familietur siden 2004, så vi begynte å planlegge tidlig. Alle flybillettene ble også kjøpt tidlig for å spare penger. Det var utrolig overraskende at myndighetene bare kunne frata en 5-åring statsborgerskap. Hva er hun nå, spør Mohamud.

For Sagal har heller ikke somalisk statsborgerskap eller pass.

- Jeg føler meg utrolig maktesløs. Vi søkte om fornyelse av passet i november, og fikk beskjed to måneder senere at passet i stedet var inndratt. Etter det har jeg ringt hver dag og sendt brev og e-post, men jeg får ingen svar, sier Mohamud.

- Onsdag skulle jeg fylle ut enda et skjema for Sagal. Jeg ante ikke hva jeg skulle svare på spørsmålet om nasjonalitet.

I et brev fra politiet datert 30. januar, ber politiet om fortgang i UDIs nye behandling om statsborgerskap:

«En rekke uheldige omstendigheter har ført til denne situasjonen der Sagals foreldre nå må starte en søknadsprosess vedrørende endring av hennes statsborgerskap. (...) da familien uforskyldt har havnet i denne situasjonen ber vi om at søknaden blir behandlet så raskt som mulig, dersom det lar seg gjøre.»

Men sju måneder etter første søknad, er femåringen statsløs.

Ingen reisedokumenter
Ifølge politiet skal Sagal likevel ha krav på reisedokumenter eller et såkalt fremmedpass. Foreldrene søkte da også om reisedokumenter i februar, i tilfelle det ikke skulle ordne seg med norsk pass

- Hun skal ha fremmedpass utstedt av UDI og kan dra alle andre steder enn hjemlandet, sier Vandvik.

Men også her har det dukket opp skjær i sjøen. Mandag denne uka fikk familien endelig svar på søknaden fra februar: Hun må søke på nytt. Sagal er nemlig døpt Ugbaad, et navn hun aldri har benyttet. Femåringen skal begynne på skolen til høsten og søkte om navnebytte i juni. Da fornavnet ble byttet, ble reisedokumentene ugyldige.

Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker ikke å gå nærmere inn i saken på grunn av taushetsplikten.

- Det eneste jeg kan si er at saken ikke har ligget død i månedsvis. Det er bevegelse i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Kristen Rusaanes til Nettavisen.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn