Gå til sidens hovedinnhold

Tok topplederen i ETA

Politiet selv ble overrasket etter at de arresterte 35-åringen.

En ung mann som denne uka ble arrestert, mistenkt for å være ETAs militærsjef, viser seg å være den baskiske separatistorganisasjonens øverste leder.

Spanske myndigheter opplyste først at den 35 år gamle Mikel de Garikoitz Aspiazu, som går under dekknavnet Txeroki, var sjef for ETAs kommandoenheter som gjennomfører bombeattentater og andre angrep.

Men onsdag sa innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba til radiokanalen Cadena Ser at Aspiazu faktisk er ETAs øverste leder, ansvarlig for hele organisasjonens strategi. Han sa ikke hvordan de fant ut hans egentlig rolle.

Frykter hevn
Spansk politi forbereder seg nå på gjengjeldelsesaksjoner fra ETA etter at Aspiazu ble arrestert i landsbyen Cauterets i Frankrike mandag sammen med en kvinne, Leire López, som også var ettersøkt.

De to lå og sov da politiet tok seg inn i leiligheten de oppholdt seg i. To pistoler og 100 gram hasj ble beslaglagt.

Aspiazu steg til topps i organisasjonen etter at Francisco Javier López Peña ble arrestert i mai i nærheten av Bordeaux.

- Txeroki endte opp med ansvaret for alt - det politiske apparatet, det såkalte militære apparatet, det var han som ga ordre om drapene, sa Pérez Rubalcaba i intervjuet.

Ekstremt voldelig
Spanske myndigheter sier at Aspiazu var det mest ettersøkte ETA-medlemmet. Han representerte en ny generasjon ledere: unge og ekstremt voldelige, motstandere av samtaler og uten sterk ideologisk forankring, i motsetning til den gamle garden som kaller seg marxister.

Etter flere tiår med væpnet kamp erklærte ETA våpenhvile i mars 2006 og innledet samtaler med spanske myndigheter. Men samtalene førte ikke til noe, og våpenhvilen ble brutt da ETA sprengte en bombe på flyplassen i Madrid i julen 2006.

Spanske myndigheter mener at Aspiazu var imot våpenhvilen hele tiden, og at det var han som ga ordre om bombeangrepet på flyplassen.

(©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken