Gå til sidens hovedinnhold

Tok verden på senga med Sputnik

I dag er det 50 år siden Sovjetunionen tok resten av verden på senga med Sputnik.

- Hadde de ikke startet romkappløpet, er det ikke sikkert vi hadde nådd månen, sier romekspert Erik Tandberg til TV 2 Nyhetskanalen.

I dag er det femti år siden Sovjetunionen tok resten av verden på sengen, og startet romalderen med Sputnik 1. Metallklumpen med fire lange antenner veide 83 kilo og var den første menneskeskapte satelitten da den gikk til værs 4. oktober 1957. Den markerte startskuddet for romkappløpet mellom Sovjetunionen og USA.

Sputnik 1 gikk i bane rundt jorda i tre måneder før den gradvis mistet høyde og brant opp i atmosfæren. Men bare en måned senere passerte sovjetrusserne en ny milepæl da de sendte hunden Laika til værs, det første levende vesenet i rommet.

Fire år etter Sputnik sendte Sovjetunionen det første mennesket ut i rommet. Juri Gagarin tilbagte snaut to timer i bane rundt jorda. I 1963 tilbrakte Valentina Tereshkova 71 timer i bane rundt jorda i et sovjetisk romfartøy, som den første kvinne i rommet.

Det var etter Juri Gagarins ferd at USAs president, John F. Kennedy, holdt sin berømte tale der han lanserte visjonen om at amerikanerne skulle sette fot på månen. 20. juli 1969 var løftet innfridd. Da satte Neil Armstrong sine bein på månen. 600 millioner mennesker verden over fulgte tv-bildene fra månelandingen.

- I årene framover vil nytten av rommet bare fortsette å øke, sier administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter.

Les mer på Norsk Romsenters nettside.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis