Gå til sidens hovedinnhold

Tollvesenet vil kroppsskanne flypassasjerer

Smuglerne gjemmer i økende grad narkotika i kroppens hulrom eller svelger pakkene.

Oslo (NTB): Tollvesenet ønsker å innføre kroppsskannere ved norske flyplasser for å kunne ta flere narkotikasmuglere.

Tollvesenet er bekymret for økningen i det som kalles innvendig smugling. Det vil si at folk gjemmer narkotika i kroppens hulrom eller at de svelger innpakket narkotika.

- Ønsker mobile enheter
Narkotika gjemt i bagasje eller festet til kroppen, blir oppdaget av narkotikahunder. Men narkotika som er gjemt inne i kroppen, er umulig for hundene å finne. Tollvesenet mener derfor at kroppsskanning bør innføres i Norge, melder TV 2.

- Vi ønsker oss mobile enheter som ved hjelp av ultralyd kan avgjøre om de smugler noe innvendig, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse. Bruk av slike enheter vil kunne medføre langt mindre ressursbruk enn dagens kontroller, som innebærer hjelp fra politi og helsevesen, mener Røse.

- I løpet av 2012
Tollvesenet har ytret ønske overfor myndighetene om å få godkjent kroppsskannere. - Vi håper å kunne ha maskinene i drift i løpet av 2012, sier Røse.

Undersøker kreftfare
Fra før er tilsvarende maskiner i bruk ved flyplasser blant annet i Storbritannia og Nederland. EU-kommisjonen har imidlertid stanset alle nye prøveprosjekter med bruk av slike skannere i EU, skrev Daily Mail i november. Årsaken er at EU-kommisjonen avventer en rapport som skal vurdere hvorvidt bruk av slike skannere kan føre til kreft. Det er ventet at EU-kommisjonen vil legge fram en konklusjon i løpet av året. (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen