Gå til sidens hovedinnhold

Tolv drept i angrep på fransk satiremagasin - gjerningsmenn ropte «Allahu akbar»

Politiet i Paris jakter tre gjerningsmenn etter terrorangrepet mot satiremagasin. Tegner truet til å hjelpe terroristene.

Bildeserie

Bildeserie

PARIS/OSLO (NTB og Nettavisen): Politiet i Paris jakter tre gjerningsmenn etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag der tolv mennesker ble drept. Terroristene skal ha kommet seg inn i redaksjonen ved å true en kvinnelig tegner.

Følg direkterapporteringen etter terrorangrepet i Paris

Gjerningsmennene ropte «Allahu akbar» – Gud er størst på arabisk, under angrepet, bekrefter påtalemyndigheten i Paris.

Et av medlemmene i ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) hyllet onsdag angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Abu Mussab, en syrisk statsborger som kjemper med IS, sier til Reuters at angrepet var hevn for fornærmelser mot islam.

Søkte tilflukt under skrivebord

- Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller tegneren Corinne Rey, kjent som «Coco» til avisen l'Humanité.

Les også: Sterke reaksjoner i Norge etter terrorangrep i Paris

Rey søkte tilflukt under et skrivebord da gjerningsmennene åpnet ild. Hun sier de snakket perfekt fransk og oppga at de var tilknyttet al-Qaida.

Les også: Holder penner i været på minnemarkering

Tolv drept, elleve såret

Tolv mennesker er drept, og elleve er såret etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, opplyste François Molins ved påtalemyndigheten i Frankrike under en pressekonferanse onsdag kveld.

Er du i området? Kontakt Nettavisen på telefon +47 468 30 050 eller vaktsjef@nettavisen.no.

Gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» og sa de ønsket å «hevne profeten» da de stormet redaksjonslokalene i Paris, bekrefter Molins.

En time før angrepet la magasinet Charlie Hebdo ut denne tegningen, som skal forestille IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

HTML EMBED

Kjente tegnere drept

Terrorangrepet ble innledet ved 11.30-tiden onsdag. Redaksjonen skal da ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, melder fransk TV.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte under angrepet onsdag.

- Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Blodig angrep på ytringsfriheten

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Foruten sjefredaktøren er den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu» og 80 år gamle Georges Wolinski blant de drepte. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Også den 57 år gamle tegneren Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», er drept, melder flere medier.

Les også: Nå går Facebook i svart

Politijakt

Øyenvitner forteller at to maskerte stormet redaksjonslokalene ved lunsjtid onsdag, bevæpnet med kalasjnikov og pumpehagle.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av dem ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Det brøt ut en skuddveksling, og mer enn 50 skudd skal ha blitt løsnet.

Gjerningsmennene forsvant fra åstedet i en stjålet bil og onsdag ettermiddag oppgis det at politiet jakter på tre gjerningspersoner. Ifølge avisa Le Parisien tok drapsmennene med seg et gissel idet de forsvant, men denne opplysningen er ikke bekreftet.

En rystet og tydelig preget fransk president François Hollande kom kort tid etter terrorangrepet til åstedet.

– Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet. Sikkerheten er også skjerpet ved flere av landets største aviser, radio- og TV-redaksjoner og andre medier. Også i Norge og flere andre land er sikkerheten ved en rekke redaksjoner skjerpet.

– Provosert

Det venstreorienterte satiremagasinet har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

I november 2011 ble det kastet en brannbombe inn i redaksjonslokalene, men ingen kom til skade.

Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv. Dette vakte igjen sterke reaksjoner.

Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere. Som svar på kritikken og trusselbildet ble sjefredaktør Charbonnier ifølge Dagbladet i 2012 sitert i Le Monde på det følgende:

– Jeg foretrekker å dø stående framfor å leve på knærne.

Dette bildet skal vise gjerningsmennene.

HTML EMBED


Video fra åstedet:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=dI4r9Ii0o8eh9IQ7Qid8Z_Db9K3T2SXN-_XvraFUD0F5ydZMGdWRSRV3Z0wumCo35OolSe5JBPjsJMZlCEk4QEb4r1R71fbmm0ktqIocr7I_e-Mrai0x4Y5EijdOZ9E5gNknDg1B30I&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Dette er Charlie Hebdo

  • Fransk satiremagasin, grunnlagt i 1992. Utkommer hver onsdag i et opplag på 75.000 (2011). Bladet har en venstreorientert profil.
  • Redaktør er Stéphane «Charb» Charbonnier.
  • Trykket de omstridte danske Muhammed-karikaturene i 2006.
  • Ble som følge av dette i 2007 saksøkt av to muslimske organisasjoner, men saken kom ikke for retten.
  • I 2011 ble magasinets redaksjonslokaler brannbombet, etter at magasinet kom ut med en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden.
  • Tross dette har magasinet fortsatt å trykke tegninger av Muhammed og andre religiøse autoriteter.
  • I 2010 vant magasinet en rettssak mot en katolsk organisasjon, som hadde stevnet det for å knytte pedofil virksomhet til et Jesus-sitat. (©NTB)
HTML EMBED

Les også: - Dette er et grotesk angrep

Norge følger situasjonen tett
Nettavisen har vært i kontakt med Justisdepartementet, som henviser til PST.

- PST følger situasjonen fortløpende for å se om dette kan få konsekvenser for trusselbildet i Norge, sier Martin Berntsen i PST til Nettavisen.

Politidirektoratet opplyser på Twitter at de er fortløpende dialog med PST og kommer med ny informasjon om situasjonen skulle endre seg.

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, er blant de mange som fordømmer terrorangrepet.

- På vegne av alle NATOs 28 allierte uttrykker jeg full solidaritet med Frankrike i deres kamp mot terrorisme. Det er viktig at vi alle står sammen i kampen mot terrorisme. Terror kan aldri unnskyldes eller aksepteres, understreker han.

Følg direkterapportering fra dramaet her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka