Gå til sidens hovedinnhold

- Tomta verdt å dø for

Harry Moe (70) sultestreiker mot kommunen på 38. døgnet. Nå er leger og eksperter i villrede om hva som skal skje dersom den sultestreikende bonden blir bevisstløs eller går i koma.

ØRSTA (TV 2): - Utfordringen er at vedkommende har en lovbeskyttet rett til å sultestreike - om så til døde. Samtidig har helsevesenet en plikt til å hindre at folk dør i utrengsmål, sier professor i sosialrett ved Universitetet i Oslo, Aslak Syse til TV 2.

Ørsta-bonden Harry Moe har nå sultestreiket i 38 døgn, og blir stadig svakere. Han protesterer mot at kommunen vil lage en vei over tomta hans. Vedtaket er fattet i kommunestyret, og i dag ga fylkesmannen sin støtte til vedtaket.

Vedtaket er endelig og bonden må trolig føye seg. Men for Harry Moe blir ikke situasjonen endret.

- Det er ikke bare en vei, det er kulturarv og matfatet vårt de ødelegger. Hvis de mener det er verdt å ta liv for å få veien, så er det verdt å dø for, sier Moe til TV 2. Se innslag på web-tv her (abonnement).

- Kan ikke gripe inn nå
- Det at en person sitter og er selvdestruktiv og at man ikke kan gripe inn og gjøre noe er ubehagelig, sier kommunelege Svein-Jørund Olsson i Ørsta til TV 2.

For pasientrettsloven er klar - bonden har rett til å nekte å avbryte en sultestreik så lenge han er ved bevissthet.

- Helsevesenet kan vanligvis gripe inn, men den plikten er suspendert når det dreier seg om sultestreik, sier professor Syse.

Bestemmelsen i loven kom blant annet som følge av Alta-aksjonen, der flere samer sultestreiket i protest mot vannkraftutbygging. Da vurderte myndighetene å bruke helsevesenet for å få slutt på aksjonen.

- Hensikten med bestemmelsen er at helsevesenet ikke skal gripe inn i en konflikt en person har med politiske myndigheter, sier Syse.

- Vil gripe inn
Ordføreren i Ørsta, Hans Olav Myklebust (Frp), sier de vil gripe inn og tvangsinnlegge bonden dersom han blir bevisstløs, og sier de har fylkeslegens støtte. Men i et slikt tilfelle står to rettsregler mot hverandre - retten til å sultestreike - og helsevesenets rett til å gripe inn.

- Dette er svært vanskelig for den konkrete legen, sier professor Aslak Syse.

For Harry Moe selv har ikke tenkt å ta til seg føde før kommunen eventuelt snur.

- Jeg har gjort et valg, og det er endelig, sier Moe til TV 2.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken